Razbijen vikinški kod star 900 godina

Kod Jotunvilur je dugo zbunjivao runologe (stručnjake za runske alfabete) jer je pronađen na oko 80 nordijskih zapisa pa se smatralo da bi 'razbijanje' koda moglo da pruži uvid u vikinške tajne, prenosi sajt “Gardijan”.

Međutim, njega je konačno razbio Jonas Nordbi, runolog sa Univerziteta u Oslu.

"Za dešifrovanje jotunvilur koda potrebno je zameniti runu sa poslednjim glasom imena te rune. Na primer runa kojom se označava slovo ‘f’ i čita se ‘fe’ se kodom pretvara u ‘e’, dok se runa za slovo ‘k’ čita kao ‘kaun’ postaje ‘n’"
, objasnio je Nordbi u intervjuu za sajt Forskning.no.

Kriptolozi su prethodno smatrali da se ovaj kod koristi za prenošenje tajnih poruka, ali Nordbi misli da je on korišćen za učenje runa i za pamćenje redosleda slova u alfabetu.

"Nema mnogo razloga da verujemo da su se njime skrivale osetljive poruke. Ljudi su često na taj način pisali kratke poruke",
rekao je Nordbi.

Tako je otkriveno da je značenje jedne od poruka napisanih ovim kodom, koja je dugo zbunjivala stručnjake veoma jednostavno i glasi: “Poljubi me”.

S Nordbijem se slaže i švedski stručnjak Henrik Vilijams sa Univerziteta u Upsali.

"Razumevanjem kodova se približavamo ljudima koji su živeli u to vreme. Norbi je ovim razbijanjem došao do važnog otkrića",
rekao je Vilijams.

Izvor: 24sata/ foto: morguefile/

Pogledajte još