Selaković istražuje pozadinu ubistva Zorana Đinđića

Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju u intervjuu za novosadski Dnevnik naveo je da  da informacija o atentatu na Đinđića ima i u susednim državama, kao i da je na tom slučaju saradnja Srbije sa okruženjem neophodna.

"Ako želi brži napredak, Srbija mora time da se pozabavi. I država i njeni građani na neki način moraju da se distanciraju od onoga što je činjeno u njihovo ime"
, kaže slovenački parlamentarac.

Poslanici Evropskog parlamenta poslali su pre nekoliko nedelja pismo generalnom direktoru Direktorata za proširenje u Evropskoj komisiji Kristijanu Danijelsonu u kojem traže da se rasvetljavanje političke pozadine ubistva Zorana Đinđića ispostavi kao uslov prilikom otvaranja poglavlja 23 (pravosuđe i osnovna prava) u procesu pridruživanja. Pismo je poslato 21. januara na dan održavanja prve međuvladine konferencije Srbija - EU, odnosno otvaranja pregovora sa Unijom, a potpisali su ga poslanici Aron Dežan (EPP), Marija Elena Kopa (Socijaldemokrati), Jelko Kacin (Liberali) i Marje Kornelisen (Zeleni).

Oni su predložili da se pregovori sa Srbijom o poglavljima 23 i 24 u potpunosti otelotvore „tako što će se kao važno, u pregovarački okvir sa Srbijom, uneti stav o zločinima Miloševićevog režima i njegovih tajnih službi“. Kako su podvukli, „stav EU konkretno mora biti da se zahtevaju rezultati u tim slučajevima, a to su politička pozadina ubistva Đinđića, ubistva novinara i ostalo, i da se traži da rešavanja tih slučajeva budu prelazni uslovi ili uslovi za okončanje pregovora o poglavlju 23“.

Izvor: Blic

Pogledajte još