Prepoznajte rane simptome dijabetesa

0

Dijabetes tipa 2 može izazvati ozbiljne komplikacije poput otkazivanja bubrega i slepila, a povećava i rizik od srčanog i moždanog udara. Poražavajuća je činjenica da gotovo 30 odsto dijabetičara nisu ni svesni da imaju ovu bolest.

Simptomi na koje trebate obratiti pažnju:

Povećana žeđ i učestalo mokrenje. Kako se višak šećera ugrađuje u krvotok, tako se tečnost povlači iz tkiva. Zbog toga ste žedniji nego inače. Kao rezultat, više ćete piti i urinirati nego inače.

Povećana glad. Bez dovoljno insulina da se šećer preseli u ćelije, vaši mišići i organi ostanu bez energije. To izaziva intenzivnu glad.

Gubitak težine. Iako jedete više nego inače da biste utolili glad, možete gubiti na težini. Bez sposobnosti da koristite glukozu, telo koristi alternativna goriva uskladištena u mušićima i masnoći. Kalorije se gube, dok je višak glukoze otpušten u urin.

Umor. Kad su ćelije lišene šećera, postajete umorni i razdražljivi.

Zamućen vid. Ako je šećer u krvi previsok, iz očnih sočiva se može povući tečnost. To može uticati na sposobnost fokusiranja.

Rane koje sporo zaceljuju ili česte infekcije. Dijabetes tipa 2 utiče na sposobnost zaceljivanja i odupiranja infekcijama.

Područja tamne kože. Neki ljudi s dijabetesom tipa 2 imaju tamne mrlje, baršunastu kožu u naborima obično ispod pazuha i vrata. To stanje, zvano akantoza nigrikan, može biti znak insulinske rezistencije.

Kako pomoći sami sebi?

Jedini tračak svetla u toj tužnoj vesti je da postoje načini da sprečite ili odložite pojavu dijabetesa. A evo kako:

1. Uvedite fizičku aktivnost na dnevnoj bazi. Vežbanje poboljšava delovanje insulina, sklanja glukozu iz krvotoka u tkivo, gde se može koristiti za energiju.
2. Održavajte zdravu telesnu težinu. Ako ste gojazni, što više kilograma izgubite, više smanjujete šanse da ćete oboleti.
3. Jedite namirnice bez rafiniranih ugljenih hidrata, te voće, povrće, integralne žitarice i mononezasićene masti (kao što je maslinovo ulje).
4. Brinite o zdravlju. Redovno merite krvni pritisak, holesterol i nivo triglicerida te potražite pomoć ako je potrebno.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.