U Kairu počelo suđenje Morsiju

Foto: Beta-AP / Egyptian Interior Ministry

Egipatska državna televizija javila je da su zastupnici odbrane napustili sudnicu u znak protesta zbog toga što su njihovi klijenti smešteni u zvučno izolovan "stakleni kavez", preneo je Asošijeted pres.

Itar-Tass je izvestio da su optuženi skandirali parole protiv vojske i aktuelne vlasti vlasti, pevali pesme o "slobodnim revolucionarima koji nastavljaju svoj put", ometajući rad suda, kao što to čine optuženi na svim procesima, zbog čega su vlasti odlučile da zamene obične rešetke zvučno izolovanim staklom.

Među optuženima je i vrhovni verski učitelj ("muršid") Muhamed Badije, a svi optuženi terete se za zaveru sa "stranim organizacijama" radi terorističkih aktivnosti u Egiptu i odavanje vojne tajne drugoj državi.

Pored toga, rukovodstvu islamističkog pokreta na teret se stavlja finansiranje terorizma, vojna obuka ekstremista i niz aktivnosti koje utiču na suverenitet i teritorijalni integritet Egipta.

Hapšenje je izbeglo 15 optuženih i oni se nalaze u inostranstvu.

Rojters navodi da je Tužilaštvo ovaj proces nazvalo "najvećom zaverom u istoriji Egipta" i navelo da je postojao "teroristički plan" još od 2005. u koji su umešani palestinski Hamas, vlada šitskih islamista Irana, kao i njihov libanski saveznik Hezbolah.

Ovaj proces jedan je od četiri koji je pokrenut protiv Morsija i njegovih najbližih saradnika, a jedna od najozbiljnih optužbi je za ubistvo i nasilje prema demonstrantima tokom nereda kod rezidencije šefa države decembra 2012. godine.

Morsi je do izbora za egipatskog predsednika bio zamenik čelnika pokreta Muslimanska braća, a sa vlasti ga je vojska smenila 3. jula 2013. godine posle masovnih protesta.

Morsi je pobedio na izborima i postavljen za šefa države na leto 2012. godine.

Glavno tužilaštvo je donelo odluku da ga uhapsi a potom mu je više puta produžavan pritvor zbog moguće zavere sa palestinskim pokretom Hamas.

Trenutno se nalazi u istražnom zatvoru Burdž el-Arab u predgrađu Aleksandrije.


B92

Pogledajte još