Od 1. jula domaćinstva biraju isporučioca struje

Mihajlovićeva je rekla i da je čitavo poglavlje Nacrta zakona posvećeno snabdevanju krajnjih kupaca strujom, kao i da su propisane obaveze snabdevača da obavesti kupca o uslovima prodaje električne energije.

"Doneta su i pravila o promeni snabdevača koja je besplatna. Otvaranje tržišta pruža mogućnost izbora snabdevača i uslova prodaje, a samim tim izbor cene i bolje komercijalne usluge", dodala je Mihajlovićeva.

Ona je rekla i da će, s obzirom na to da će kupcu biti dostupne sve informacije o snabdevačima i uslovima prodaje električne energije, on imati pravo da na osnovu prikupljenih informacija sam donese odluku o izboru snabdevača i preuzme rizik svojim izborom, kao i da je Zakonom o energetici uređena i zaštita kupaca.

Na pitanje šta konkretno novi zakon o energetici donosi domaćinstvima i privredi, Mihajlovićeva je odgovorila da je dobit od otvaranja tržišta realna cena energije i mogućnost investiranja u nove proizvodne kapacitete, što će obezbediti dugoročnu sigurnost snabdevanja.

"Domaćinstva mogu da biraju snabdevača koji nudi najpovoljnije uslove prodaje električne energije. Od licencnih 75 snabdevača, koji se uglavnom bave veleprodajom, za sada je šest iskazalo interes za snabdevanje krajnjih kupaca"
, dodala je ona.

Mihajlovićeva je naglasila i da je, zbog mogućnosti tržišne utakmice, važno za EPS da bude konkurentan u pogledu uslova i cene.

Izvor: 021.rs
Foto: Beta - Miloš Miškov

Pogledajte još