Genije iz Srbije izumeo oružje protiv ambrozije

Dvadesetdevetogodišnji Miloš Stanković, mladi pronalazač, tvrdi da će njegov izum olakšati uništavanje ambrozije - biljke koja svake godine kod mnogih izaziva alergijsku reakciju. Ideju o uređaju dobio je zahvaljujući bratu koji je osetljiv na tu alergenu biljku.

"To je inovativni uređaj koji pomoću određene frekvencije i struje uništava ambroziju u korenu i ona ne raste više tokom sezone. Želim da pomognem ljudima koji pate od tog alergijskog korova", kaže Miloš Stanković.

Uređaj se sastoji od elektronske kutije i elektroda. Kutija je izolovana, pa samim tim i bezbedna za ljude koji rukuju aparatom. Struja prolazi kroz ambroziju, što izaziva reakciju nalik kuvanju na visokoj temperaturi.

Proces deluje samo na korov i ambroziju dok na ostale biljke i mikroorganizme nema štetnog efekta. Miloš se nada da će se njegov aparat razviti u prepoznatljiv srpski proizvod.

"Plan je da se sagradi fabrika u Srbiji, da mi taj proizvod izvozimo u inostranstvo, a ne kao što je do sada bio slučaj da zbog nerazumevanja društva i državnih organa naši mladi odu u inostranstvo i njihovo znanje koje se pretače u proizvod mi uzmemo po mnogo većim cenama, tako da se nadam toj fabrici koja se otvara uskoro", dodaje Stanković..

Aparat za uništavanje ambrozije samo je jedan od tridesetak Miloševih pronalazaka. Sa 29 godina on je jedan od naših najpriznatijih pronalazača. Krajem 2013. godine bio je na Tajvanu gde mu je potpredsednik te države Vu Den-Jih uručio Akademsku nagradu za životno delo za izvanredna međunarodna dosignuća.

Izvor: B92

Pogledajte još