Sam svoj gazda: U biznis se može i sa 2.500 evra

Za pokretanje nekih od tih poslova, uz malo snalažljivosti, u startu je dovoljno i 2.500 evra. Ipak, poznavaoci tvrde da ne treba srljati. Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca Srbije, kaže za  da “brz” novac više ne može da se zaradi kao ranije.

"Tržište se promenilo, i treba biti oprezan. Mnogi su otvarali frizerske salone, kafiće, pekare, pa su brzo morali da zatvore jer nisu imali dovoljan promet. Ljudi danas imaju sve manje novca a sve je veća konkurencija"
, upozorava Rajić.

One hrabre, koji reše da se upuste u biznis, savetuju da u početku rade i do 12 sati dnevno, nađu sebi dobre saradnike i ne razbacuju novac na sirovine.

“Blic” je odvojio nekoliko poslova u kojima je moguć brz povraćaj novca i dobra zarada. Treba imati na umu i da svaki od ovih poslova ima svoje zamke, koje, ako se loše procene mogu da dovedu do bankrota.

Frizerski salon

Za frizerski salon potreban je lokal od oko 30 kvadrata, a iznajmljivanje tog prostora, koji i ne mora da bude u pešačkoj zoni, košta od 200 do 600 evra. Za komunalije bi mesečno trebalo izdvojiti najmanje 100 evra. Treba uračunati i repromaterijal, oko 500 evra, te platu i doprinose za jednog radnika oko 350 evra. Uz malo bolji promet, mesečni prihod može biti oko 2.000 evra, dok su rashodi od 1.200 do 1.600, dakle zarada je od 400 do 800 evra mesečno.

Agencija za usluge

Kod agencija je u startu moguće uštedeti prostor za usluge, jer se može u te svrhe adaptirati i deo stana. Jedan radnik, znači i minimalnih 350 evra. Za računar je u početku potrebno odvojiti oko 500 evra, i računati dodatnih oko 40 evra mesečno za internet konekciju i nešto skuplje komunalne usluge koje važe za firme. Ako je agencija, recimo, specijalizovana za posredovanje u iznajmljivanju nekretnina, provizija agenta se kreće od 30 do 50 odsto od vrednosti kirije izdatog stana. Ako je otvorena advokatska kancelarija, zarada može biti vrlo visoka, jer pisanje tužbe košta oko 100 evra, a toliko i svaki izlazak na ročište.

Gajenje šampinjona

Za ovaj posao potrebna je zatvorena tamna prostorija od najmanje 50 kvadrata u koju se ubacuju metalni rafovi. Za prostoriju bi trebalo odvojiti bar 300 evra, dok raf dužine tri i visine dva metra košta oko 100 evra, a potrebno je bar 10 rafova. Pečurke ne podnose promenu temperature, pa u takvoj prostoriji moraju postojati i dva klima-uređaja, što košta oko 600 evra. U jednoj turi u takvom prostoru moguće je držati do 500 džakova komposta, svaki daje do 5,5 kilograma pečuraka, a košta 215 dinara. Prihod po takvoj turi u proseku je oko 3.500 evra.

Pekara

Najskuplja stavka je oprema za koju bi trebalo odvojiti do 10.000 evra. I za malu pekaru potreban je prostor od bar 50 kvadrata, za koji je, u zavisnosti od grada i lokacije, potrebno od 500 do 1.200 evra. Za repromaterijal i režiju može da se prođe i sa 1.500 evra, a kad se podvuče crta, u proseku mesečni profit može da iznosi isto toliko. To znači da bi samo za otplatu opreme, pekar morao da radi bar godinu dana, pod uslovom da je pekara na prometnom mestu.

Izvor: Blic

Pogledajte još