Proslava Svetskog dana Roma: Veče ciganske muzike u Sava centru

0

Povodom Svetskog dana Roma, 8. aprila, u Sava centru će biti održan događaj simboličnog naziva „Đelem, đelem“, na kojem će nastupiti jedan od napoznatijih bendova i živih legendi ruske ciganske muzike „Cigani Ivanovići“ (Les Tziganes Ivanovitch), uz koje će kao zvezde sa naših prostora nastupiti i „Ođila“ i „Amaro Del“.

Sadržaj ovog događaja, pored samog koncerta, biće obogaćen dodatnim sadržajima u vidu izložbe fotografija iz života pripadnika romske populacije sa naših i drugih prostora, izložbom slika nekoliko romskih autora, kao i nizom video instalacija kojima će organizatori događaja pokušati da približe kulturu i običaje romskog naroda.

Svetski dan Roma obeležava se od 1971, kada je 8. aprila u Londonu održan prvi svetski kongres Roma. Obeležavanje ovog dana je ustanovljeno kako bi se ukazalo na njihov težak položaj i podstakle države u kojima pripadnici ove manjine žive da obrate posebnu pažnju na unapređivanje njihovog položaja. Tada je za romsku himnu proglašena pesma „Đelem, đelem“, a ustanovljena je i romska zastava sa točkom kao centralnim simbolom.

Posle velikog uspeha sa oproštajnim koncertom grupe Vaya con Dios u Beogradskoj Areni krajem prošle godine, produkcijska kuća Playlive odlučila je da pokrene projekat promocije romske muzike i kulture koji će se održavati svakog 8. aprila, na Svetski dan Roma.

O izvođačima

„Cigani Ivanovići“ potiču iz Beograda. Od kraja šezdesetih godina žive u Parizu, gde nastupaju u brojnim kabareima i restoranima svirajući ruske i ciganske pesme. Prvu ploču „Me Sem Rom“ objavljuju 1971. i od tada nastavljaju da daju novu svežinu tradicionalnoj muzici i stiču svetsku slavu. Posle 30 godina ponovo će svirati u Beogradu.

„Ođila“
nastala je 1983. godine i izvodi širom sveta prepoznatljivu, rusku cigansku muziku oslanjajući se na tradiciju teatra Romen iz Moskve i muziku iz filmova „Cigani lete u nebo“, „Moja slatka umiljata zver“ i dr. Posle dugodišnje pauze „Ođila“ se na muzičku scenu vratila 2007. godine.

„Amaro Del“ je osnovan 1988. godine u Beogradu i od samog početka se opredelio za skupljanje i izvođenje tradicionalne muzike romskih grupa iz raznih krajeva Evrope i sveta. Sarađuje sa brojim etnomuzikolozima, a neki od članova su odlazilii na teren kako bi snimali Rome dok izvode svoju tradicionalnu muziku. Ansambl izvodi muziku Roma iz Mađarske, Rumunije, Srbije, Rusije, Poljske, Indije.

Ulaznice za koncert biće u prodaji od 20. februara na blagajni Sava centra, kao i na svim prodajnim mestima Eventima.

Ulaz na pomenutu izložbu fotografija, slika i video sadržaja o životu Roma, koja će biti postavljena u holu Sava centra tokom celog dana, biće besplatan.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.