Leskovac: Radnici zauzeli fabriku zbog potraživanja od milion evra

0

Radnici "Interleminda" u Leskovcu posle blokade magistralnog puta Leskovac-Vlasotince, zauzeli su danas tu fabriku zahtevajući isplatu 14 zaostalih zarada od oko milion evra.

„Posle gladovanja od godinu dana rešili smo da proglasimo generalni štrajk i zauzmemo fabriku iz koje ćemo izlaziti povremeno, na proteste ispred opštine“, kazao je predsednik organizacije Samostalnog sindikata Saša Milenković.

Od ukupno 120, u štrajku je 70 radnika, koji su prethodno, na kratko blokirali magistralni put Leskovac-Vlasotince, u prisustvu policajaca.

„Pored isplate zarada i povezivanje radnog staža, tražimo i da se ponovo pokrene proizvodnja jer potražnja za našim proizvodima je velika“
, istakao je Milenković.

Većinski vlansik „Intereleminda“, u kome su se proizvodili pocinkovani lim i gradjevinski izolacioni „sendvič“ paneli, je Valentin Zaharijev iz Bugarske.

„Zaharijev je u decembru prošle godine prihvatio naše predloge da uvede fabriku u stečaj i istovremeno izvrši reorganizaciju i zadrži deo radnika. Posle toga se više nije javio“
, izjavio je za agenciju Beta pomoćnik gradonačelnika Gojko Veličković.

Fabrika je prestala sa radom maja prošle godine, a pre tri meseca je isključena struja, pa malobrojno obezbedenje nije u stanju da sačuva imovinu od lopova.

„Fabrika se čerupa. Nestale su ogromne zalihe lima i panela, a lopovi noću odnose sve što im se nadje na putu“,
ispričali su radnici. Procene su da Zaharijev duguje leskovačkim radnicima oko milion evra, nekima i po 25.000 evra.

Jedan od radnika kojem duguje 25.000 evra je i Dragan Nikolić koji je na protest došao sa suprugom i troje dece.

„Trpimo za parče hleba jer preživljamo samo od dečjeg dodatka. Sramota za državu i za grad što se ovo dozvolilo“,
rekao je Nikolić.

Izvor: Beta

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.