Pogledajte koliko vredi vaš Fejsbuk profil

Da li ste se ikada zapitali odakle Fejsbuku toliko novca? Razmislite trenutak. Ne prodaju ništa, a reklame jedva da su i vidljive na stranici. Ipak vredi milijarde.

Odgovor je: informacije.

Ono što Fejsbuk prodaje za milijarde dolara su informacije koje im mi, obični korisnici, dajemo besplatno.

U svetu socijalnih mreža, korisnici su mašina za novac čak i kada ne kupuju ništa. Razlog tome je taj što su socijalne mreže izuzetno bitan i opsežan alat za marketinško istraživanje. Svaki put kada kliknete “like”, „share“, pridružite se fan stranici ili čak dodate novog prijatelja, vi stvarate novi paket statistike za koje će velike korporacije ponuditi ogromne novce da ga se domaknu.

Koliko vaš profil i aktivnosti vrede (u dolarima)

Na temelju informacija do koje je javnost došla pre nego što su Fejsbukove deonice postale javne, Wall Street Journal je procenio vrednost pojedinačnih profila, lajkova…

- Samo vaše prisustvo vredi oko 81 dolar

- Svaki vaš prijatelj na profilu vredi oko 0,62 dolara

- Svaki vaš “like” vredi oko 0,03 dolara

- U proseku, svaki profil vredi 1,800 dolara

- Ozbiljna poslovna grupa ili pejdž vredi 3.1 milion dolara

Fejsbuk ima skoro milijardu korisnika, koji troše ukupno 9.700.000 minuta dnevno aktivno i besplatno dodajući nove informacije i statističke pakete.

Prema Fejsbukovom izveštaju iz decembra 2011. godine, imali su 845 miliona korisnika. To je porast u odnosu na 608 miliona u 2010. godini i 360 miliona u 2009. godini. Fejsbuk tvrdi da korisnici pritisnu “Like” ili postave komentar 2.7 milijardi puta dnevno. Gledajući eksponencijalni Fejsbukov rast u poslednje tri godine, procenjuje se da su prikupuili 2.11 triliona informacija koje mogu prodati.

Na taj način, Fejsbuk zarađuje oko 1,2 miliona dolara dnevno od besplatnog rada svojih korisnika, stvarajući ono što Wall Street Journal naziva “najveća neplaćena radna snaga u istoriji.”

Izvor: Pixelizam

Pogledajte još