Ministar spoljnih poslova Grčke danas sa zvaničnicima Srbije

Venizelos, koji boravi u Srbiji u svojstvu predsedavajućeg Saveta ministara EU, razgovaraće tokom dana i sa premijerom Ivicom Dačićem, prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i šefom diplomatije Ivanom Mrkićem.

Glavne teme razgovora biće dalji napredak Srbije na putu evropskih integracija, situacija u regionu i bilateralni odnosi, saopštilo je ranije Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Venizelos je juče, u intervjuu Tanjugu oči posete, izjavio da dolazi kako bi preneo poruku podrške i ohrabrenja za dalju evropsku perspektivu Srbije i reformski proces u zemlji.

"Istovremeno, u svojstvu potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Grčke, dolazim kako bih iznova potvrdio odlične veze prijateljstva i saradnje koje povezuju naše zemlje već godinama", rekao je Venizelos.

Venizelos u Srbiju dolazi u okviru posete regionu zapadnog Balkana.

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke navelo je ranije da će Venizelos posle razgovora sa srpskim zvaničnicima otputovati za Podgoricu.

Prema planu turneje, šef grčke diplomatije će u sredu boraviti u BiH, istog dana posetiće i Prištinu, a u četvrtak će biti u Skoplju i Tirani.

Grčka, koja tradicionalno podržava napredak regiona zapadnog Balkana ka članstvu u EU, 1. januara ove godine preuzela je šestomesečno predsedavanje EU.

Venizelos je, posle prve međuvladine konferencija 21. januara koja je označila zvanično otpočinjanje pristupnih pregovora Srbije i EU, obećao da će se Grčka, u svojstvu predsedavajuće EU, potruditi da olakša put Srbije ka Evropi.

Izvor: B92

Pogledajte još