Sukobi u Kijevu: Troje poginulo, 150 povređeno

Deo zgrade je u plamenu, nakon što su demonstranti bacali "molotovljeve koktele" na nju, nakon žestokih obračuna s policijom u blizini obližnje zgrade ukrajinskog parlamenta.

Jedan od lidera ukrajinske opozicije Vitalij Kličko, danas je - povodom sukoba policije i demonstranata - pozvao policijske jedinice za razbijanje demonstracija da se povuku s ulice i tako izbegnu nove konflikte u društvu.

(old_image)

"Apelujem na predsednika. Odvedite specijalne jedinice (berkut) i policajce s ulica. Učinite to da bi našli izlaz iz situacije. To će biti odluka pravog čoveka", rekao je Kličko novinarima unutar zgrade parlamenta.

Lekari iz redova opozicije koji u poljskoj bolnici zbrinjavaju povređene opozicionare, rekli su da je većina ljudi povređena šok-bombama, a da je 30 teže povređenih zadobilo povrede glave i da je jednoj osobi amputirana ruka.

Ispred ukrajinskog parlamenta u Kijevu jutros je došlo do sukoba između policije i nekoliko hiljada demonstranata, koji su pokušali da dođu do zgrade parlamenta kako bi pojačali pritisak na predsednika Viktora Janukoviča, ali ih je sprečila policija koja je postavila niz policijskih kamiona.

Demonstranti su na policajce bacali kamenice i kamenje sa pločnika, a policija je odgovorila ispalivši gumene metke i dimne bombe.

Oko 20.000 uglavnom mirnih demonstranata je jutros krenulo u protestnu šetnju sa glavnog kijevskog Trga nezavisnosti prema zgradi parlamenta, tražeći glasanje o reformama kojima bi predsedniku Janukoviču bile smanjene ključna ovlašćenja.

U Kijevu već gotovo tri meseca traju proevropski protesti, pokrenuti nakon što je Janukovič u novembru odustao od priprema za potpisivanje Sporazuma o pridruživanju sa Evropskom unijom.

Izvor: Blic, B92
Foto: Beta - AP - Sergei Chuzavkov

Pogledajte još