Nema više prepisivanja: Novosadski fakulteti uveli softver za otkrivanje plagijata

Nabavka softvera koji se koristi svuda u svetu dogovorena je prošle godine kada je Senat NU zasedao upravo na temu velikog broja prepisanih radova.

"Došlo je do apsolutne devalvacije, a seminarski, diplomski i završni radovi mogu da se preuzmu sa interneta, kupe, preprodaju. Prepoznavši ovo kao problem, fakulteti su nabavili softver koji za samo nekoliko minuta otkrivaplagijate. I već su se pokazali kao delotvorni, samo saznanje da su radovi kontrolisani znatno utiče na studente"
, kaže prorektorka za nastavu Zita Bošnjak.

Detektori za ometanje bubica
Miloš Slankamenac, docent Fakulteta tehničkih nauka, i njegov tim od 2007. godine naovamo napravili su čitav niz detektora za ometanje bubica koji se koriste na FTN, Medicinskom, Pravnom... Poslednji u nizu ometača ne samo da ometa signal već i otkriva profesorima gde se u amfiteatru bubica nalazi, a registruje i aktivnost mobilnih telefona.

Softver baziran na kontroli ključnih reči iz rada i na pretraživanju baza na internetu među prvima su nabavili PMF i FTN, a planira se nabavka i na drugim fakultetima. Paralelno, po odluci Senata Novosadskoj univerziteta donetoj prošle godine, na Pravnom fakultetu trebalo bi da se organizuje poseban kurs o pisanju naučnih radova koji će studentima objasniti u čemu je prednost originala nad kopijom i kako se piše originalan naučni rad.

Nabavka softvera samo je poslednja u nizu aktivnosti koje se na Novosadskom univerzitetu sprovode kako bi se stalo na put prepisivanju. Na FTN već godinama se prave posebni ometači bubica kako bi se obezbedila autentičnost odgovora na ispitima, a na Filozofskom fakultetu student daje izjavu o tome da pod krivičnom odgovornošću, potvrđuje da je rad koji je predao fakultetu originalan.

Izvor: 24 sata

Pogledajte još