Dečak iz pustinje nije bio sam

Mali Maravan sa službenicima UNHCR-a / Foto: Twitter - @And_Harper

Četvorogodišnji dečak iz Sirije koji je navodno sam kroz pustinju prešao u Jordan, a čija je fotografija obišla svet, bio je zapravo u grupi izbeglica koja je bežala od sirijskog konflikta, objasnili su iz UNHCR-a.

U potoku izbelgica koji je prelazio sirijsko-jordansku granicu, najveću pažnju javnosti izazvao je usamljeni četvorogodišnji dečak Maravan. Njegovu fotografiju je na Tviter postavio službenik UNHCR-a Endru Harper, nakon čega su se ubrzo pojavili napisi u medijima kako je dečak sam prepešačio pustinju i stigao u Jordan.



Harper je potom na svom Tviter nalogu objasnio da dečak nije došao sam, već da je bio u konvoju izbeglica koji su stigli iz Sirije, a nakratko je, usled gužve, bio odvojen od svoje porodice. Kako su objasnili iz UNHCR-a, Maravan se ponovo pridružio svojoj porodici, ubrzo nakaon prelaska jordanske granice.

I reporter Gardijana sa lica mesta je na svom Tviter nalogu objasnio da je mali Maravan zaostajao samo 20-ak koraka za svojom porodicom i da se izgubio usled konfuzije pri prelasku granice.

Sukobi u Siriji, koji traju već tri godine, odneli su više od 130.000 života, a destabilizovale su i susedne zemlje u regionu.


CNN, B92

Pogledajte još