Festival nordijskog filma u Beogradu

0

Festival "Nordijska panorama", na kome će biti prikazano 20 ostvarenja danske, finske, norveške, švedske i islandske kinematografije, biće održan od 21. do 25. februara u Kulturnom centru Beograda i u Domu kulture Studentski grad.

Selektor programa festivala Dimitrije Vujadinović rekao je danas da su filmovi „selekcija selekcije istoimenog festivala na Islandu“.

„Posebno smo ponosni na našu publiku koju čine vise od 45.000 gledalaca, među kojima najviše ima školaraca i studenata, kritičnih mislilaca i filmofila“,
rekao je Vujadinović.

Festival će otvoriti finski film „Tašna“, dok će se Švedska predstaviti dokumentarnim filmom „Uz kaficu“, u kome žene starije od 80 godine otvoreno govore o svom seksualnom iskustvu.

Norvešku će predstaviti film o problemu imigranata u toj zemlji „Volim i ja tebe“, u kome glavnu ulogu igra Sergej Trifunović. Iako već prikazan na festivalu Sedam veličanstvenih, organizatori očekuju veliki odziv publike i za film „Palme“, koji govori o ubijenom švedskom premijeru Ulofu Palmeu.

Tokom festivala biće otvorena i izložba osam nordijskih umetnika u kući Đure Jakšića i organizovan okrugli sto o književnosti skandinavskih zemalja.

Beta

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.