Koliko će roditelje koštati mala matura?

Osmogodišnje školovanje se bliži kraju - zbirke za pripremu završnog testa postaju dnevna literatura.

Zbog nove forme male mature budući srednjoškolci nisu sigurni šta ih očekuje. Da bi se što bolje spremili, roditelji osmaka otvoriće novčanik za privatne časove.

"U školi imamo sve dopunske časove, ali ja još dodatno uzimam srpski i matematiku", kaže jedan učenik.

"Spremam se za završni ispit i takođe na času nakon nastavnih jedinica i sa nastavnicima prelazimo ove zbirke i još nisam krenula na privatne časove, ali planiram"
, kaže nam jedna učenica. Druga dodaje: "Mogu ovako sama, ali bolje da mi neko još pokaže ovako dodatno, nego sama da se mučim."

Pored dece, i roditelji su pod pritiskom završnog ispita. Da li će dete uzimati privatne časove, dosta zavisi i od finansijske situacije .

Prosečna cena jednog privatnog časa kreće se između 500 i 750 dinara, odnosno između 1.000 i 1.500 dinara za dvočas.

Ukoliko se mali maturanti odluče za organizovanu pripremnu nastavu, prosečan broj časova koji je preporučen je 40, a cena se kreće između 12.000 i 15.000 dinara za jednu oblast, oko 40 000 za pripremu sve tri oblasti sa završnog testa.

Sem u učionicama, završni test može se spremati i preko interneta. Mala-matura.com je besplatan projekat onlajn kurseva Srednje škole za informacione tehnologije, koji je i ove godine na raspolaganju osmacima. Matematika i srpski su već dostupni, uskoro će biti i kombinovani test.

"Učenicima je omogućeno da postavljaju pitanja preko mejla, mogu i preko Fejsbuk stranice Mala - matura, a ubrzo će doći i trenutak kada ćemo im pomoći da preko čet konsultacija, lajv strim emisija dobiju neku dodatnu pomoć", kaže Aleksandra Prokopijević, nastavnica srpskoj jezika.

Kolika su ulaganja zaista potrebna pokazaće sredina juna, kada se očekuje da će biti zakazani završni testovi.


izvor:
B92

Pogledajte još