Mračna strana glamura: Zastrašujuća ispovest manekenke

Svoju ispovest ona započinje pričom iz voza, na putu ka ruralnoj Kini. Pored nje sedi Lana, šesnaestogodišnja ukrajinska manekenka, koja jede kuvano jaje. Narednih deset dana Lana će jesti samo po jedno kuvano jaje na dan, jer mora hitno da smrša 3 kilograma, kako ne bi izgubila angažman.

Kako bi bili sigurni da manekenke ostaju u dobroj formi, agenti ih svakog ponedeljka premeravaju. Ako dobiju tri santimetra u struku, grudima ili bokovima, agencija sa njima može da raskine ugovor i da ih izbaci iz stana.

Ovakvi uslovi važe čak i za devojčice od 14 godina, kojima je normalno da se razvijaju i rastu.

Meredit je otvoreno pričala o tome kako je morala da smrša 10 kilograma za sedam nedelja, nakon što je, sa 19 godina, potpisala prvi ugovor.

U to vreme, ona nije shvatala da 800 kalorija na dan, u kombinaciji sa dvosatnim vežbanjem nije dijeta, već izgladnjivanje. Ona je, nakon svega, odustala od manekenske karijere i vratila se u Ameriku kako bi se bavila grafičkim dizajnom. Ipak, ne želi da ćuti.

Ona objašnjava da je živela u četvorosobnom stanu sa još 12 devojaka, i one su sve delile dva toaleta.

Kada je prvi put stigla tu, nije imala svoj krevet, već je spavala na starom kauču. To nije sprečilo agenciju da joj naplaćuje 300 funti mesečno za smeštaj.

Iako manekenke zaista zarađuju novac od angažmana, 40 posto toga odlazi agenciji, 10 posto njihovom skautu, a ostatak novca pokriva njihove životne troškove. Jedini novac koji manekenke dobijaju za sebe jeste nedeljni džeparac, u iznosu od 50 funti. Ali, i taj novac mogu da vam oduzmu, ako ne ispunjavate njihove standarde.

S obzirom na to da svi njihovi životni troškovi dolaze od honorara, manekenke ne smeju da odbiju ni jedan posao, jer rizikuju da budu izbačene na ulicu, ili da se zaduže agenciji.

Ona objašnjava da mnoge manekenke upravo tako i završavaju u Kini - nakon što su se zadužile u nekom skupom gradu, poput Njujorka, ta agencija ih šalje u Kinu, kako bi im nadoknadile novac.

Kao da to nije dovoljno, modeli često u Kini rade nelegalno, sa turističkim vizama, pa su primorane da prihvataju sve poslove, čak i one koje ne žele, kako bi ostale u dobrim odnosima sa agencijom i kako ne bi bile deportovane.

- Ako manekenka odbije neki posao, ona može da izgubi ugovor i stan. Ne može da radi na drugom mestu, jer je tu kao turista. A ako porodica ili agent neće, ili ne mogu da joj pomognu, ona nema dovoljno novca ni da se vrati kući - piše bivša manekenka.

Njena koleginica je odbila da radi kao hostesa na noćnom krstarenju na kojem će prisustvovati samo stariji muškarci. Zbog toga je izbačena iz agencije i iz stana. Ta manekenka je imala 26 godina, i znala je engleski, pa je uspela da se snađe. Ali šta se dešava sa devojčicama od 16 i 14 godina, koje ne znaju jezik, a isto tako prolaze?

Meredit je takođe pričala i o neprirodnom tempu života. Njena koleginica je završila u bolnici, nakon što je dva meseca radila po 15 sati dnevno. Čak i dok je bila u bolnici, telefon nije prestajao da joj zvoni. Zato i ne čudi da je stopa samoubistava tako visoka među tamošnjim manekenkama, uključujući i dvadesetdvogodišnju manekenku iz Brazila, koja je skočila u svoju smrt na dan nove godine, kaže Meredit.

Izvor: 24sata

Pogledajte još