Ostavite emocije po strani: Žene tražite povišicu na muški način

To, naravno, ne znači da sutra treba da se probudite kao „muškarača“. Ali, ne bi bilo loše da od muškaraca ukradete nekoliko trikova i primenite ih kada sledeći put zatražite bolju platu. Zamislite samo, kakvim ćete moćnim oružjem raspolagati ukoliko se ne odreknete i onih divnih ženskih osobina da sa svojim šefovima razgovarate uz osmeh, bez svađalačkog tona. Kao dvoje kolega koji zajednički rade na rešavanju problema...

1. Ne čekajte - tražite

Direktori nisu profesori u školi, pa da su dužni da ti daju ocenu kakvu zaslužujete. Ako želite bolji kompjuter, udobniju stolicu ili bolju platu jednostavno morate da tražite. Probajte, ništa ne gubite. Prestanite, dakle, da čekate da neko automatski nagradi vaš rad ili da mislite da je nevaspitano tražiti povišicu ili da će vam šefovi zbog toga okrenuti leđa. Muškarci stalno traže više novca. Zato i vi razmišljajte ovako - na poslu vas zadržavaju zbog vaših sposobnosti. Ukoliko ste sjajni u razgovorima sa klijentima ili umete da sastavite odlično poslovno pismo, zašto bi vaš šef bio začuđen ukoliko te veštine oprobate i na njemu? Vaš razgovor oko boljeg mesta ili povišice bi trebalo samo da ga podseti zbog čega vas ceni.

2. Povećajte samopouzdanje

Zamislite da ste na ispitu i da imate nekoliko minuta da profesoru izložite sve što ste godinama učile. Sećate se sigurno da su vas do ludila dovodile kolege koje su se udaljavale od teme i bavile sporednim informacijama. Ukoliko se tako ponašate i kada tražite da se vaš rad više vrednuje... Pa, šefovi nisu plaćeni da gube vreme. Traženje povišice je projekat kao i bilo koji drugi. Zato pre toga stavite na papir listu sa primerima - šta ste sve do tada uradili da biste preduzeću doneli veću zaradu ili ga možda spasli od propasti. Zbog kojih dobrih ideja ste pohvaljene, da li je te ideje možda preuzela konkurentska firma? Naglasite i svoju lojalnost. Ako ste još nesigurne, razgovarajte sa kolegama kojima verujete. Oni su možda primetili nešto što vi i niste smatrale uspehom.


3. Ciljajte visoko

Strpljivost i skromnost nisu tipične muške osobine. Ako razmišljate kada ponovo da zatražite povišicu i koliko da predložite, poslušajte stručnjake za karijeru suprotnog pola. Oni kažu da je šest meseci do jedne godine razuman rok da se ponovo traži unapređenje. A kada diskutujete o ceni svog rada, ciljajte visoko. Pre pregovora o plati, same izračunajte koliko novca zavređujete, pa je u zahtevu povećajte za još 10 odsto. Ne bojte se ni da zatražite dan-dva da razmislite o predlogu poslodavca, i ponašajte se kao da tek tražite posao.

4. Prihvatite sve povlastice

Nedavno se jedan inženjer elektrotehnike javio na konkurs za posao. Pošto mu je predočeno da se od njega očekuje i da povremeno odveze robu klijentima, on je zatražio ključeve službenog automobila i časove vožnje, budući da ne zna da vozi! Da li i vi smatrate da je sasvim prirodno da vam se obezbede optimalni uslovi za rad? Ili je to, uglavnom, muška osobina, pošto oni očekuju da ih „maze“ na poslu, baš kao i kod kuće? Dok će se muškarcima retko dogoditi da ne naplate račune za taksi ili ručak sa klijentom, ukoliko su trošak napravili za dobrobit posla, njihove koleginice su sklonije da iz svog džepa „finansiraju“ firme u kojima rade. Vi ne morate već prvog dana da zahtevate baš korporacijsku kreditnu karticu, ali posle izvesnog vremena (i rezultata!) nema razloga da je ne posedujete. I to je put do unapređenja, zar ne?

5. Naglasite svoje uspehe

Sigurno i vi poznajete koleginice koje su izvrsne kada se bore za tuđe interese - u stanju su da grizu kao lavice da bi unovčile projekat, predstavile program... Ali, postaju potpuno neupotrebljive čim moraju da bolje „prodaju“ sebe. Možda ste i vi jedna od njih. To je zato, što većina žena ima ono što, uglavnom, nedostaje muškarcima - „čip“ u glavi koji ih sputava da poviču na sav glas kada postignu veliki uspeh. Da biste premostile i tu prepreku, ponašajte se kao da se, umesto za novac, borite za svog najboljeg prijatelja.

6. Kao pokerašica

Poker je tradicionalna muška igra, a pravila su jednostavna - pobeđuje jača kombinacija karata. „Kockanje“ je, tvrde stručnjaci za karijeru, i za ženu dobar način da zaradi više novca. To znači, kladite se sa svojim šefom da ćete završiti neki posao pre roka, da će vaš projekat doneti preduzeću veći profit ili neko priznanje... To je samo nekoliko stvari koje šefovi vole i hoće da nagrade.

7. Napravite plan B

Razgovori o povišici se ne počinju u vreme kada se u preduzeću najavljuju otkazi i smanjenja troškova. Ali, to ne znači da se ta tema mora gurnuti „pod tepih“. Ukoliko smatrate da ste zaslužile više, razgovarajte i o drugačijim vrstama nagrade. Omiljena muška privilegija, odmah posle novca, jeste više vremena za odmor. Zašto se ne biste i vi zadovoljile slobodnim danima ili makar sa manje radnih sati tokom nedelje. Da ne biste osećale krivicu jer lenčarite, to vreme možete iskoristiti da upišete neki kurs koji će vam omogućiti unapređenje. Vredi pokušati, jer kada je šef prinuđen da vam odbije jedan zahtev (veću platu), teže će odbiti i neke druge.

Autor: cosmopolitan.rs

Pogledajte još