Bračni par tvrdi da su lekarskom greškom izgubili dete

Mladi bračni par, koji ima jednu kćer, tvrdi da su ih nesavesni lekari lišili proširenja porodice, jer su Lidiji uklonjeni svi reproduktivni organi.

Lidija je ispričala detalje od 8. decembra, od prijema u Hitnoj pomoći do višesatnog boravka na Ginekološkom odeljenju, preko transporta do Kragujevca i operacije u tamošnjem Zdravstvenom centru.

"Bila sam u 26. nedelji trudnoće, a toga jutra sam dobila jake bolove u stomaku zbog čega sam se javila doktorima, koji 12 sati nisu mogli da utvrde uzrok. Meni je pukla materica i beba je bukvalno šetala po stomaku, od bolova sam se onesvestila, a oni su tvrdili da sam razmažena, da nije ništa strašno"
, ispričala je Lidija Hazirović.

Lekari u Kragujevcu su joj spasili život, rekavši da je imali sreće što, tada već mrtva, beba nije zakačila neki krvni sud ili vitalni organ.

Mladi bračni par želi da obavesti javnost o nebrizi i nestručnosti na koju je naišao u novopazarskoj Opštoj bolnici, na Ginekološkom odeljenju.

"Obratičemo se i Inspekciji Ministarstva zdravlja i svim drugim institucijama. Spremni smo da idemo do kraja, ne zbog nas, jer smo mi više lišeni svakog poroda, već zbog drugih mladih ljudi koji će možda proći kroz sličnu situaciju. Znamo da nas čeka povlačenje po sudovima i proces koji će trajati godinama. Spremni smo da idemo do kraja, jer želimo da se jednom zavede red u novopazarskoj bolnici", kaže Almin.

On je dodao i da je nakon svega što se dogodilo, osoblje Ginekološkog odeljenja, lažiralo deo medicinske dokumentacije i falsifikovalo potpise njegove supruge, pa je zbog toga najavio tužbu protiv odgovornih i za to krivično delo.

Hazirovići su krivične prijave Višem javnom tužilaštvu u Novom Pazaru podneli protiv ginekologa Ajše Hajrović i Muamera Škrijelja, koji su u prvoj i drugoj smeni pregledali Lidiju, ali nisu isključili mogućnost da prijave prošire na neke još neke osobe sa Ginekološkog odeljenja.

Direktor Opšte bolnice Mirsad Đerlek rekao je da je tražio izveštaj od lekara o ovom slučaju i da je naložio spoljni stručni nadzor koji će uraditi nezavisni lekari najeminentnijih ustanova u Srbiji.

Inspekcija proverava smrt bebe
Ministarka zdravlja u ostavci Slavica Đukić Dejanović kaže da će danas biti poznat rezultat kontrole rada lekara u Novom Pazaru, koje je jedna pacijentkinja optužila za smrt svoje bebe. Ona je rekla da se "inspekcijske službe moraju izjasniti da li je bilo propusta". (Beta)

Izvor: 24 sata, Beta

Pogledajte još