EU razmatra i sankcije Ukrajini

"Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton zatražila je danas da Komitet EU za politička i bezbednosna pitanja razmotri sve opcije kao odgovor na dešavanja u Kijevu, 'pa čak i restriktivne mere'", saopštila je danas njena portparolka Maja Kocijančič.

Iz Nemačke je stigla poruka da je Janukovič pogrešio što nije pristao na pregovore.

Potpredsednik grčke vlade i šef diplomatije Evangelos Venizelos izrazio je danas zabrinutost zbog situacije u Kijevu i kategorički poručio da je jedino rešenje dijalog i kompromis, a ne nasilje.

Kako se navodi u saopštenju grčkog Ministarstva spoljnih poslova, Venizelos je rekao da je međunarodna zajednica šokirana nekontrolisanom eskalacijom nasilja u centru Kijeva.

"Pozivamo sve na uzdržanost, da prestanu sa nasiljem i da se vrate za pregovarački sto. U ovim kritičnim trenucima, ukrajinski narod treba da ima na umu da postizanje kompromisnog rešenja predstavlja jedini put napred, kao i da je mnogo više onog što ih spaja nego što ih razdvaja", rekao je Venizelos, čija zemlja trenutno predsedava EU.

Pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov poručio je da Rusija ostaje pri stavu da neće intervenisati povodom situacije u Ukrajini.

Oglasio se i poljski premijer Donald Tusk, poručivši da će izvršiti pritisak na lidere EU da se protiv ukrajinske vlade uvedu sankcije.

Kako je rekao na vanrednoj sednici poljskog parlamenta, on će danas razgovarati sa liderima najvećih država - članica EU i evropskih institucija i pokušaće da ih ubedi da uvedu sankcije, ekonomske i protiv zvaničnika.

"Nadam se da će takav stav Poljske pomoći EU kao celini da brzo donese odluke", rekao je Tusk.

U prilog uvođenja sankcija izjasnio se i šef belgijske diplomatije Didije Rejnders.

Kako prenose ruski mediji, on je rekao da će Belgija podržati da EU uvede snakcije Ukrajini.

Predsednica Litvanije Dalija Gribauskajte rekla je da odgovornost za nerede u KIjevu i ljudske žrtve, snose i vlast i opozicija.

"Za ono što se dešava u Ukrajini nema nikakvog opravdanja. To ima čak karakter zločina. I ta definicija se odnosi na obe strane, i na vlast i na opoziciju"
, izjavila je Gribauskajte.

I ona smatra da međunarodna zajednica treba da razmotri "ozbiljne sankcije prema Ukrajini".

"Ako ne bude zaustavljeno krvoproliće i upotreba sile, neće biti podrške ni vlasti ni opoziciji, koje tako nešto dopuštaju"
, zaključila je ona.

Šef švedske diplomatije Karl Bilt je istakao da je odgovornost za ljudske živote i nasilje na predsedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču.

"Krv je na njegovim rukama", napisao je Bilt na Tviteru, dodavši da će u Evropskom parlamentu danas biti održana sednica o spoljnoj politici i da postoji jedinstven stav kada je reč o osudi nasilja u Ukrajni.

"Podrška evropskom snu Ukrajine", dodao je on u poruci na toj društvenoj mreži.

Njegov slovački kolega Miroslav Lajčak takođe je na Tviteru napisao da je posle tragičnih događaja prošle noći jasno da taktika vlasti ne funkcioniše i da je sada vreme za istinske razgovore i ustupke obe strane.


Šef Ke d' Orseja Loran Fabijus je izjavio da će o merama koje bi mogle biti preduzete razgovarati sa predstavnicima Nemačke i da postoji velika verovatnoća za uvođenje sankcija protiv pojedinaca.

Lider Evropske narodne partije - najjače političke stranke u okviru EU - Žozef Dol pozvao je danas rukovodioce ključnih evropskih institucija da održe vanredan sastanak na najvišem nivou povodom situacije u Ukrajini.

"EU treba da učini sve što je u njenoj moći kako bi se obustavio građanski rat u Ukrajini"
, rekao je on.

Predsednik Češke Miloš Zeman osudio je danas nasilje u koje su se pretvorile proevropske demonstracije u Kijevu, zbog upotrebe sile od strane vlasti, ali je poručio da i dalje važi dogovor da ukrajinski predsednik Viktor Janukovič poseti Prag.

"Predsednik pomno prati sve dramatičniju situaciji u Ukrajini. Nasilje osuđuje odlučno i smatra da je neprihvatljivo"
, preneo je danas medijima Zemanov portparol Jirži Ovčaček.

Šef spoljnopolitičkog odeljenja predsedničke kancelarije Hinek Kmonjiček potvrdio je takođe da za sada Prag ne povlači poziv da Janukovič u aprilu dođe u zvaničnu posetu Pragu.

Češka inicijativa Zzelimo demokratsku Ukrajinu u kojoj su mnoge ugledne javne ličnosti, recimo češki oskarovac, režiser Jirži Mencl, zatražila je od predsednika Zemana početkom meseca da odustane od pozivanja Janukoviča zbog nasilnih pokušaja vlasti u Kijevu da rasteraju demonstrante sa ulica.

"Situacija nije pregledna. Sve mogućnosti su otvorene. U ovom trenutku poziv Janukoviču važi"
, kazao je Kmonjiček.

Vanredno će situaciju u Ukrajini razmatrati danas i češka vlada.

Ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec kazao je uoči sednice da nije isključeno da Cceška revidira i ublaži svoju politiku odobravanja viza Ukrajini ako bi se situacija pogoršala tako da bude potrebno da primi izbeglice iz te zemlje.

"U Ukrajini je počeo građanski rat", ocenio je Hovanec.

Izvor: B92
Foto: Beta - AP - Efrem Lukatsky

Pogledajte još