Sloga: Siromaštvo građana i nezaposlenost vidljivi na svakom koraku

Oni su pozvali ujedno političke partije da ne zloupotrebljavaju pojam socijalne pravde u predizbornoj kampanji.

"Kao društvo moramo biti ozbiljno zabrinuti zbog rastuće socijalne nejednakosti među ljudima, jer su siromaštvo građana Srbije i nezaposlenost vidljivi na svakom koraku i predstavljaju ozbiljan problem s kojim se država suočava"
, navodi se u saopštenju.

Istaknuto je i da pojam socijalne pravde u Srbiji sve više postaje "mejnstrim tema" svih političkih partija, bez obzira na njihovu ideološku i svaku drugu opredeljenost.

"Pozivamo sve političke partije i pojedince da pojam socijalne pravde ne uzimaju olako u izbornoj kampanji, jer je posle velikih, promašenih i potrošenih nacionalnih tema na red došla ekonomija, kao poslednja i jedina oko koje nema kompromisa i koja im se može vratiti kao bumerang ogromnog nezadovoljstva većine", navodi "Sloga".

Ističe se i da najava brzog donošenja reformskih zakona po svaku cenu, nastavak privatizacije društvenih preduzeća, uz mnoštvo mera koje predviđaju masovna otpuštanja radnika, a bez prethodnog uređenja institucija, može doprineti daljem siromašenju većine i bogaćenju pojedinca.

Članstvo "Sloge" ne vidi ni rešenost da se poveća cena minimalne zarade, koja je jedna od najmanjih u regionu, ni da se političari i nosioci javnih funkcija odreknu svojih velikih primanja koja su, kako navode, i do 30 puta veća u odnosu na minimalac.

U Udruženim sindikatima Srbije "Sloga" podsećaju da je odgovorna vlast obavezna da sprovodi i promoviše politiku socijalne jednakosti kroz pravičnu preraspodelu svih resursa i da gradi državu na socijalnoj pravdi i poštovanju ljudskih prava i sloboda.

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" će na izborima nastupiti na izbornoj listi Demokratske stranke.

Izvor: Beta

Pogledajte još