Vasović: Januković neće popustiti pred pretnjama EU

"Viktor Janukovič nema mnogo opcija i verovatno će ići na to da završi ovu situaciju. Pitanje je samo ko će imati kakve karte u rukama i da li će Janukovič ići sa pozicije sile ili će pak opozicija ojačati", rekao je Vasović gostujući u vestima B92 u 16h.

On dodaje da treba sačekati dan-dva kako bi se videlo da li će ukrajinska služba bezbednosti "krenuti u veliku akciju čišćenja".

Novinar Rojtersa i bivši izveštač iz Kijeva kaže da ne veruje da će predsednik Ukrajine učiniti neke značajnije ustupke niti da će popustiti pred sankcijama koje najavljuje EU "kao što se to nije desilo ni u slučaju Slobodana Miloševića".

"Ono što se, međutim, može desiti je da Ukrajina bankrotira i to je okolnost koja može da natera Janukoviča na nešto drugačije poteze. Investitori se povlače iz Ukrajine, nacionalna valuta je u velikom padu kao i vrednosti ukrajinskih kompanija na svetskim berzama", napominje Aleksandar Vasović.

On kaže i da za njega eskalacija nasilja u Kijevu nije bila neočekivana jer su obe strane i vlast i opozicija radile na pojačavanju uzajamnih pritisaka.

"Janukovič je hteo da izmanipuliše opozciju, a opozicija da izvrši dodatni pritisak na vlast. U ukrajinskom parlamentu su vladale velike tenzije između predstavnika Janukovičeve stranke i opozicije i kada je ona zauzela govornicu, nije bilo neočekivano da dođe do nasilja, bez obzira na to ko je zapalio tu ključnu varnicu", naveo je Vasović.

Foto: Beta/AP Photo/Efrem Lukatsky
Izvor: B92

Pogledajte još