Deca i stariji na udaru gripa, u dve bolnice proglašena epidemija

Sve počinje običnom prehladom
- Deca i stariji su naročito na udaru. Poslednjih dana pacijenti se sve češće žale da su bolesni po mesec dana, da otežano dišu, puni sekreta. To je miks gripa i respiratorne infekcije izazvane sincicijalnim virusom. Simptomi i tok bolesti su nekada gori od gripa. Najčešće obolevaju deca do tri, četiri godine, ali i odrasli koji imaju slabiji imunitet - priča prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Niš.

On kaže da sve prvo počinje običnom prehladom, a da se kasnije nadoveže grip, pa ova respiratorna infekcija, koja se ponekad teško može razlikovati od influence. Karakterišu je otežano disanje, kašalj, zviždanje u grudima, koji se obično javljaju dan dva nakon sekrecije iz nosa. Nakon toga dolazi i do smanjenja koncentracije kiseonika u plućima.

Antibiotik
Pacijenti nikako ne smeju da na svoju ruku uzimaju antibiotike bez obzira na to koliko im dugo traju simptomi gripa. Obavezno je konsultovati se s lekarom.

Epidemija u Bolnici
U dve bolnice u Srbiji proglašena je epidemija gripa, zbog čega je u njima na snazi zabrana poseta pacijentima”. Prva bolnica je Klinika za kardiologiju Kliničkog centra Srbije, gde je proglašena epidemija gripa. Među obolelima ima podjednak broj zaposlenih i pacijenata. Slična situacija je i u psihijatrijskoj bolnici Gornja Toponica, gde je mnogo više obolelih među zaposlenima nego pacijenata.

- Nema specifičnog lečenja. Ukoliko se na sve ovo nadoveže neka bakterijska infekcija, lekar treba da uvede i antibiotik. Ali pacijenti nikako sami ne smeju da ga primenjuju. Lečenje se zasniva isključivo na mirovanju i primeni lekova za obaranje povišene temperature, ublažavanje bolova, kapi za nos i sredstva za olakšavanje iskašljavanja - ističe dr Tiodorović.

Toplo vreme pogodovalo je širenju gripa, pa su zato najugroženiji hronični bolesnici. U Srbiji je zabeležen i prvi smrtni slučaj koji se može dovesti u vezu sa gripom tipa A H3N2, objavljeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”. Kako “Blic” saznaje, radi se o pacijentu koji je hroničan bolesnik, odnosno imao je dijabetes i kardiovaskularnih problema. Bio je smešten na Klinici za kardiologiju Kliničkog centra Srbije, odakle je kada je dobio grip, prebačen na Infektivnu kliniku.

izvor: Blic

Pogledajte još