KO BI REKAO: Nećete verovati od čega raste mozak!

Ukoliko želite da što pre nabubate lekcije i poboljšate ocene u školi, “razbijete” na ispitu ili stignete na poslu i kod kuće sve da obavite kako treba, nije vam potrebno mnogo. Dovoljno će biti da primenite samo jedan mali trik.

Verovali ili ne, u pitanju je najobičnija šetnja! Svako od nas zna da je hodanje na svežem vazduhu veoma dobro za naše zdravlje i fizičku formu, ali u novom istraživanju se tvrdi da šetnja može da pogoduje i rastu našeg mozga.

Istraživači su otkrili da energično hodanje tri puta nedeljno povećava hipokampus, važan deo mozga zaslužen za pamćenje, kratkoročno i dugoročno, ali i sortiranje primljenih informacija. Inače, baš ovo područje mozga prvo strada kad neko oboli od Alchajmerove bolesti.

Istraživači su do ovih zaključaka došli nakon eksperimenta na 120 muškaraca i žena u dobi 55 do 80 godina, od kojih su tražili da idu u šetnju bržim hodom 40 minuta tri puta nedeljno. Naravno, promene nisu bile uočljive odmah, već je potrebno biti uporan godinama.

Ipak, skeniranje mozga kod ovih ispitanika nakon godinu dana je pokazalo da ipak ima promena. Tako je kod njih hipokampus porastao za dva posto, o čemu su autori studije izvestili na godišnjoj konferenciji Američkog društva za napredak nauke.

Međutim, u istraživanju je učestvovala druga, kontrolna grupa ljudi, koji su bili zamoljeni da tokom tih godinu dana rade vežbe istezanja, gimnastiku i slično. Pokazalo da se kod njih isto područje mozga smanjilo za 1,5 odsto.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još