PREDIZBORNA TRGOVINA: Možda vas baš moj glas dovede na vlast

„Prodajem svoj glas na izborima”, „Prodajem četiri glasa za predstojeće izbore”, „Prodajem sedam glasova! Najjača ponuda!”, samo su neki od naslova oglasa koje su korisnici veb-sajta „Kupujemprodajem” postavili u rubrici „kolekcionarstvo”, pod stavkom „ostalo” na ovoj internet stranici. Zatekli smo desetak ponuda, čije se cene kreću od svega jednog dinara za četiri glasa do čak 2.500 evra za podršku čitave porodice „od 7 glasački sposobnih ozbiljnih i odraslih ljudi”. Pojedini korisnici u polje predviđeno za cenu ostavili su kao opciju dogovor.

„Možda vas baš moj glas dovede na vlast”, poručio je jedan od ponuđača, obraćajući se potencijalnim kupcima rečima „poštovani političari i cenjene stranke”. Ovaj autor oglasa dalje sugeriše da će možda baš njegov glas biti „kap koja će preliti čašu cenzusa, ili će vam doneti taman toliko da možete s punim pravom da pregovarate o koaliciji za sklapanje vlade”.

Znam da cena može da zvuči visoko, ali do sada, za koga sam ja glasao taj je uvek i pobedio. Ukoliko izlicitirate iznos veći od 2000 evra, postoji mogućnost da ubedim i svoju suprugu da glasa baš za Vas... Za dodatnih 50 evra, potrudiću se da tehnika kojom nacrtam krug ima bonus kod izborne komisije za umetničku impresiju. Hemijska je naoštrena, a kažiprst spreman za prskanje”, stoji u oglasu u kojem je početna cena 1.990 evra.   

Sa pojedinim autorima oglasa novinari Politike juče su uspeli da stupe u kontakt, pa se tako na  poziv odazvao muškarac koji  je izjavio da je njegova ponuda „malo šala, a malo i istina”.

Kad oni mogu da krše zakon možemo i mi. Niko se pre vas nije javljao. Cena je hiljadu evra za dva glasa – odgovorio je ovaj korisnik sajta „Kupujemprodajem”.

Ubrzo posle razgovora oglas koji je postavio ovaj ponuđač nije bilo moguće pronaći, pa se pretpostavlja da ga je autor povukao.

Drugi oglašivač do kojeg su došli je mlađa žena koja je detaljno opisala kako je došlo do toga da javno objavi svoju ponudu.

Sedeli smo sa društvom i čuli na radiju da ljudi to rade, pa smo pomislili da i mi šale radi damo oglas – rekla je pre nego što su se predstavili kao novinari.

Nakon što su to učinili i pitali je da li zna da se trgovina izbornim glasovima zvanično smatra kršenjem zakona odgovorila je:

Nismo znali da je to krivično delo, povući ćemo ga odmah sa sajta.

Marko Blagojević, izvršni direktor Cesida prokomentarisao je da iza postavljanja oglasa o prodaji glasova na izborima stoji neko ko je „veliki šaljivdžija”.

Ili je reč o očiglednoj ironiji, ili je neko mnogo naivan. U svakom slučaju to je ponuda mita, i neko bi zaista morao da bude previše neupućen da bi tako javno i otvoreno ponudio nešto što je protivzakonito – poručio je Blagojević.

Programski direktor organizacije „Transparentnost Srbija” Nemanja Nenadić ubeđen je da je motiv postavljanja oglasa o prodaji glasova na izborima ironija, a to potkrepljuje činjenicom da je u pojedinim ponudama cena daleko veća nego što je u javnosti ranije nezvanično pominjano da jedan glas može da vredi.

Nenadić se pozvao na krivični zakonik, u čijem članu 156, pod nazivom „Davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem” stoji da su propisane kazne i za onoga ko ponudi i za onoga ko zahteva ili primi poklon. Za obe radnje predviđene su novčane sankcije ili zatvor do tri godine.

Poznato je da se za sada zbog prodaje glasova u Srbiji vodi samo jedan proces, a navoda o takvim slučajevima bilo je više. Činjenica da niko nije odgovora mogla je da doprinese ovakvoj atmosferi, da se sada glasovi nude u internet oglasima – kaže Nenadić.

Izvor: Politika.rs

Pogledajte još