Novi Sad: Studenti zbog birokratije ostali bez stipendija

Naime, u konkursu je pisalo da je potreban dokaz o nezaposlenosti, odnosno izvod iz evidencije službe za zapošljavanje ili potvrda nadležnog organa, ali im nije rečeno kog. Takođe, nije im rečeno ni da se pod potvrdom sa biroa podrazumeva radna knjižica, a ne samo obrazac, pa je njihova prijava okarakretisana kao nepotpuna.

"Faktički nas primoravaju da se prijavimo na biro, a kada to uradimo, mi više nismo studenti i onda automatski gubimo pravo na kredit i stipendije"
, kaže Vojislav Pejić, student master studija PMF.

On kaže da je prošle godine bilo dovoljno da dostave dokaz da nisu na evidenciji za zapošljavanje i dokument iz Gradske kuće, uz potpis dva svedoka da nisu u radnom odnosu.

"Smatramo da je čitava ova komplikacija nastala zbog gašenja Univerzal banke, jer kolege koje su konkurisale pre gašenja banke su prošle na konkursu, a oni koji su to kasnije učinili nisu"
, kaže Pejić.

Još veći problem, prema tvrdnjama studenata, jeste i to što su sa fakulteta pozivali samo određenu grupu studenata, tačnije njih 18, i rekli im da dokumentacija nije potpuna.

"Ne znam zbog čega su mene pozvali, a ostale nisu. Uglavnom, rekli su nam da donesem potvrdu ili sa Biroa ili iz PIO fonda. Ja sam odnela onu iz Fonda i dobila sam stipendiju. Ostalih pedesetak kolega nisu"
, kaže Ana Vidović, student master studija PMF.

Na tom fakultetu objašnjavaju da su studenti sami pozivali njihove službe.

"Pozivi nisu usledili od službenih lica sa fakulteta, već su se sami studenti međusobno čuli kada su saznali da postoji problematika sa dokumentacijom"
, kaže Slobodanka Pajević, prodekan za nastavu PMF.

Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja tvrde da nikome nisu uskratili pravo na stipendiju.

"Konkurs za dodelu studentskih kredita i stipendija jasno definiše uslove i kriterijume za odobravanje kredita. Ne postoje pooštreni kriterijumi, postoje uslovi koje morate da ispunite, da pročitate konkurs"
, rečeno nam je u Ministarstvu prosvete.

Inicijativa za produženje konkursa
Igor Grajić, zamenik predsednika SKONUS, kaže da sprovođenje konkursa nije najbolje realizovano.
“Nastojaćemo da rešimo ovaj problem što pre, a razmatramo i mogućnost da produžimo rok za konkurs da bi i studenti koji su sada odbijeni zbog nepotpune dokumentacije mogli ponovo da konkurišu”
, kaže Grajić.

Izvor: 24 sata

Pogledajte još