Crna lista: Do kraja godine spisak direktora čije su firme u blokadi

Pod kojim će, tačno, uslovima vlasnici i direktori firmi dobijati privremenu zabranu i biti upisani u ovaj registar, odnosno stavljeni na "crnu listu" biće propisano zakonom za čiju izradu je formirana radna grupa sastavljena od više institucija.

"Ustav Srbije, domaći zakoni i međunarodni standardi propisuju slobodu preduzetništva. Poslovanje se može izričito i privremeno ograničiti samo posebnim zakonima. Prethodna vlada je u decembru verifikovala zaključak i po sporazumu sa Vladom Norveške, dobili smo finansijsku podršku za uspostavljanje ovog registra. Vođenjem javne evidencije sprečićemo vlasnike firmi i radnji čiji su računi u blokadi da za to vreme otvaraju nova preduzeća. Isto važi i za osobe prema kojima je sud izrekao meru ograničenja poslovanja"
, ističu u Agenciji za privredne registre.

U APR-u objašnjavaju da Agencija nije zakonodavni organ i podsećaju da su u poslednjih šest meseci promenjena dva ministra privrede i formirane dve radne grupe za izradu zakona, a uskoro će biti osnovana i treća.

"Prvi nacrt zakona postoji, ali on mora da prođe javnu raspravu, a potom i proceduru u Narodnoj skupštini. Moguće je da će se pojaviti i nove inicijative, za preventivno reagovanje, s obzirom na to da u radu radnih grupa sve vreme učestvuju predstavnici Poreske uprave, MUP-a, Narodne banke Srbije, pravosuđa i više resornih ministarstava. Budući da smo u izbornom ciklusu, ne možemo licitirati datum njegovog donošenja, ali nadamo se da će do toga doći najkasnije do početka 2015"
, napominju u APR-u.

NIJE NAŠ "SPECIJALITET"

Preduzeća bez zaposlenih nisu specifičnost Srbije i ne može se tvrditi da su sve firme bez zaposlenih ujedno i "fantomske". Nedavno su objavljeni podaci Američkog zavoda za statistiku i Američke uprave javnih prihoda po kojima je SAD 2012. godine imao više od 21 milion privrednih subjekata bez zaposlenih. Vlada Velike Britanije iznela je procenu da je 2012. godine u ovoj zemlji bilo 3,5 miliona biznisa bez zaposlenih, što je činilo 74 odsto od svih privatnih biznisa u Velikoj Britaniji.

Izvor: Novosti

Pogledajte još