Crna lista: Do kraja godine spisak direktora čije su firme u blokadi

0

Vlasnici firmi koje su u blokadi mogu nesmetano da otvaraju nova preduzeća. Čak i direktori koji su upropastili fabrike u kojima su šefovali mogu da pokrenu novi biznis. Da bi se sprečila ovakva praksa, neophodno je uspostavljanje registra diskvalifikovanih lica, koji bi Srbija trebalo da dobije do kraja godine.

Pod kojim će, tačno, uslovima vlasnici i direktori firmi dobijati privremenu zabranu i biti upisani u ovaj registar, odnosno stavljeni na „crnu listu“ biće propisano zakonom za čiju izradu je formirana radna grupa sastavljena od više institucija.

„Ustav Srbije, domaći zakoni i međunarodni standardi propisuju slobodu preduzetništva. Poslovanje se može izričito i privremeno ograničiti samo posebnim zakonima. Prethodna vlada je u decembru verifikovala zaključak i po sporazumu sa Vladom Norveške, dobili smo finansijsku podršku za uspostavljanje ovog registra. Vođenjem javne evidencije sprečićemo vlasnike firmi i radnji čiji su računi u blokadi da za to vreme otvaraju nova preduzeća. Isto važi i za osobe prema kojima je sud izrekao meru ograničenja poslovanja“
, ističu u Agenciji za privredne registre.

U APR-u objašnjavaju da Agencija nije zakonodavni organ i podsećaju da su u poslednjih šest meseci promenjena dva ministra privrede i formirane dve radne grupe za izradu zakona, a uskoro će biti osnovana i treća.

„Prvi nacrt zakona postoji, ali on mora da prođe javnu raspravu, a potom i proceduru u Narodnoj skupštini. Moguće je da će se pojaviti i nove inicijative, za preventivno reagovanje, s obzirom na to da u radu radnih grupa sve vreme učestvuju predstavnici Poreske uprave, MUP-a, Narodne banke Srbije, pravosuđa i više resornih ministarstava. Budući da smo u izbornom ciklusu, ne možemo licitirati datum njegovog donošenja, ali nadamo se da će do toga doći najkasnije do početka 2015“
, napominju u APR-u.

NIJE NAŠ „SPECIJALITET“

Preduzeća bez zaposlenih nisu specifičnost Srbije i ne može se tvrditi da su sve firme bez zaposlenih ujedno i „fantomske“. Nedavno su objavljeni podaci Američkog zavoda za statistiku i Američke uprave javnih prihoda po kojima je SAD 2012. godine imao više od 21 milion privrednih subjekata bez zaposlenih. Vlada Velike Britanije iznela je procenu da je 2012. godine u ovoj zemlji bilo 3,5 miliona biznisa bez zaposlenih, što je činilo 74 odsto od svih privatnih biznisa u Velikoj Britaniji.

Izvor: Novosti

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.