Selaković: Ustavni sud će da da mišljenje o solidarnom porezu

0

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je u četvrtak, povodom navoda grupe profesora prava o neustavnosti solidarnog poreza, da je Ustavni sud ekskluzivno ovlašćen da ceni da li je neki opšti akt u skladu ili nije u skladu sa najvišim pravnim aktom Srbije.

Selaković je odgovarajući na pitanja novinara u Sava centru rekao da mu „prvo nije poznato da je Skupština Srbije uopšte donela zakon o solidarnom porezu“ i da je sa druge strane „onaj ko je ekskluzivno ovlašćen da ceni ustavnost opštih pravnih akata – Ustavni sud“.

„Prema tome, kada se Ustavni sud bude oglasio o tome, onda ćemo znati da li je nešto ustavno ili neustavno“, rekao je Selaković u pauzi konferencije posvećene razvoju sektora civilnog društva u Srbiji.

Grupa intelektualaca na čelu sa profesorima Pravnog fakulteta u Beogradu Miodragom Jovanovićem, Goranom Dajovićem i Bojanom Spaićem ocenila je da smanjenje plata samo onim gradjanima kojima je država poslodavac nije u skladu sa Ustavom Srbije, pa je pokrenula inicijativu za ocenu ustavnosti tog nameta.

Kako su mediji naveli pre dva dana, inicijativu su potpisali i dekani Fakulteta političkih nauka, Ekonomskog fakulteta, predsednica Društva sudija Srbije, kao i profesori, lekari, sudije i umetnici od čijih plata se ubira solidarni porez.

Miodrag Jovanović je rekao medijima da mera Vlade krši dva člana Ustava – onaj koji govori o jedinstvu pravnog poretka Srbije i onu koja proklamuje nediskriminatorne osnove oporezivanja.

Izvor / Foto: Beta / Nenad Stojanović

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.