EPOHALNO: Otkrivena pilula protiv metastaze

Veliki uspeh austrijskog naučnika Jozefa Peningera i njegovog istraživačkog tima – smislili kako telo može da uposli vlastite ćelije u borbi protiv raka.

To bi moglo da bude ostvarenje sna čovečanstva: Pilula ili vakcina protiv raka (20.000 smrtnih slučajeva godišnje u Austriji) ima za cilj da se bori protiv širenja metastaza u telu, najčešćeg uzroka smrti. Iako ljudski imuni sistem ima mogućnost da pošalje takozvane „ćelije ubice“ u borbi protiv raka, jedan protein u organizmu koči ovaj sistem samoodbrane, te on reaguje suviše slabo.

Jozef Peninger i njegov tim su razvili molekul koji je u stanju da isključi tu telesnu kočnicu.

(old_image)
Foto: screenshot Youtube

Nakon toga imuni sistem može punom snagom da proizvodi „ćelije ubice“, pošalje ih u napad na metastaze, te ih tako uništi.

Ovaj molekul može da se unese u telo putem pilule ili injekcije. Otkriće je objavljeno u naučnom časopisu Priroda (Nature), a časopis Nauka (Science) proglasio ga je naučnim dostignućem godine.

Ćelije raka su u stanju da se odvoje od tumora. Putem krvi i limfnog sistema mogu da se rašire po celom telu i formiraju sekundarne tumore (metastaze).

Izvor: RTS

Pogledajte još