Naučite kako da razgovarate sa svojom bebom

"Nije reč samo o tome da se obogati njihov vokabular, već je reč i o kvalitetu govora", rekla je Erika Hof sa univerziteta Florida Atlantic na godišnjoj konferenciji Američkog udruženja za napredak nauke (AAAS) u Čikagu.

"Roditelji s decom treba da razgovaraju bogatim i kompleksnim jezikom", rekla je Hof.

Ona je otkrila da je razgovor s bebama toliko važan da deca koja su odrasla u okruženju u kojemu se manje razgovara generalno postižu lošije rezultate u školi. Što pre počnete da razgovarate s decom to bolje, dodala je.

Naučnici su naveli da je za kognitivni razvoj dece bolje da se s njima razmenjuju kompleksne rečenice kao u razgovoru s odraslima, umesto da im se tepa i govore samo jednostavne reči i rečenice.

Naučnici tvrde da su te razlike vidljive i u strukturama mozga dece. Kimberli Nobl, neurolog i njene kolege vodili su studiju u kojoj su uporedili razvoj mozga kod dece iz manje obrazovanih porodica i dece roditelja koji imaju visoko obrazovanje i viši životni standard.

Studija je pokazala razlike u kognitivnim sistemima koji se bave socijalnim veštinama i pamćenjem, ali najveće razlike su zabeležene na područjima mozga odgovornim za razvoj govora.

Izvor: B92

Pogledajte još