Jeziva statistika: Prosečan Srbin popije 11 litara alkohola

0

Srbija je na četvrtom mestu u Evropi po potrošnji alkohola, sa prosekom od 11 litara čistog alkohola po glavi stanovnika. Mnogi još uvek nisu svesni koliko je opijanje štetno po zdravlje, smatraju stručnjaci.

Kako bi se prevazišao taj problem Ministarstvo zdravlja formiralo je multisektorsko radno telo čiji je zadatak izrada Nacionalne strategije i Akcionog plana za smanjenje potrošnje alkohola i prevencije alkoholizma 2014-2020. godine.

Održan je prvi sastanak tog tela, „koji se odvijao u skladu sa preporukama Regionalne kancelarije Svetske zdravstvene organizacije za Evropu koja ukazuje na dramatične posledice prekomerne potrošnje alkohola“, rekao je predsednik Republičke stručne komisije za prevenciju zloupotrebe alkohola i alkoholizma prof. dr Petar Nastasić.

On objašnjava da je na osnovu dugogodišnjeg praćenja štete i istraživanja mortaliteta, kao posledice potrošnje alkohola, otkrivena direktna povezanost između potrošnje alkohola i stope opšteg mortaliteta.

“ U Srbiji je i dalje veliki problem slaba prepoznatljivost štetnosti opijanja po čovekovo opšte zdravlje, kao jednog od ključnih uzroka preko 60 različitih oboljenja“,
naglasio je Nastasić, kako se navodi u saopštenju.

U sastavu Radnog tela nalaze se predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave, Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva spoljne i unitrašnje trgovine i telekomunikacija.

Tu su zatim predstavnici Ministarstva kulture i informisanja, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde i državne uprave, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Izvor: Mondo

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.