Jeziva statistika: Prosečan Srbin popije 11 litara alkohola

Kako bi se prevazišao taj problem Ministarstvo zdravlja formiralo je multisektorsko radno telo čiji je zadatak izrada Nacionalne strategije i Akcionog plana za smanjenje potrošnje alkohola i prevencije alkoholizma 2014-2020. godine.

Održan je prvi sastanak tog tela, "koji se odvijao u skladu sa preporukama Regionalne kancelarije Svetske zdravstvene organizacije za Evropu koja ukazuje na dramatične posledice prekomerne potrošnje alkohola", rekao je predsednik Republičke stručne komisije za prevenciju zloupotrebe alkohola i alkoholizma prof. dr Petar Nastasić.

On objašnjava da je na osnovu dugogodišnjeg praćenja štete i istraživanja mortaliteta, kao posledice potrošnje alkohola, otkrivena direktna povezanost između potrošnje alkohola i stope opšteg mortaliteta.

" U Srbiji je i dalje veliki problem slaba prepoznatljivost štetnosti opijanja po čovekovo opšte zdravlje, kao jednog od ključnih uzroka preko 60 različitih oboljenja",
naglasio je Nastasić, kako se navodi u saopštenju.

U sastavu Radnog tela nalaze se predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave, Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva spoljne i unitrašnje trgovine i telekomunikacija.

Tu su zatim predstavnici Ministarstva kulture i informisanja, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde i državne uprave, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Izvor: Mondo

Pogledajte još