Mirna noć u Kijevu: Janukovič i opozicija postigli sporazum ?

Foto: Beta, AP / Darko Bandić

Sporazum o rešavanju krize u Ukrajini noćas je postignut tokom višečasovnih pregovora između ukrajinskih opozicionih lidera i predsednika Janukoviča uz posredovanje tri ministra EU, kojima se kasnije pridružio i ruski izaslanik Vladimir Lukin - saopšteno je iz predsedništva.

Sporazum treba da bude potpisan u podne po lokalnom vremenu, a detalji tog sporazuma nisu poznati, javlja Rojters.

Opozicija i ministri EU nisu, zasad, potvrdili da je postignut sporazum, a diplomatski izvori su saopštili da su pregovori bili "veoma teški".

Saopštenje iz predsedništva objavljeno je samo jedan sat nakon što su agencije objavile da su pregovori predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča, predstavnika opozicije i trojice ministara EU prekinuti bez dogovora.

Predstavnici opozicije, EU i Rusije se nisu oglasili, dok je na Tviteru Ministarstva spoljnih poslova Nemačke objavljeno da su pregovori prekinuti i da će ubrzo biti nastavljeni, preneo je Fonet.

Pregovori su počeli nešto pre ponoći, a završeni su oko pola osam po lokalnom vremenu.

Rezultate pregovora je čekala i većina demonstranata, koja se noćas povukla sa ulica Kijeva, javio je specijalni izveštač RTS-a iz Kijeva, Bojan Brkić, navodeći da je noć protekla mirno. Na centralnom Trgu nezavisnosti ostali su najuporniji da čuvaju barikade.

Kako javlja naš izveštač, više nije pitanje da li će biti raspisani vanredni izbori, već kada će se to dogoditi.

Za 10 dana bi trebalo da bude formirana vlada nacionalnog jednistva, a lideri opozicije su pozvali pristalice da ne upotrebljavaju silu.

Usred sinoćnih krvavih protesta na ulicama Kijeva, ukrajinski parlament je doneo odluku o prekidu antiterorističke akcije i o povlačenju vojske u kasarne.

Vrhovna rada je na noćašnjem zasedanju donela je odluku sa 236 glasova "za" (bilo je prisutno 239 poslanika).

Neizvesno je, međutim, kada će ta odluka parlamenta stupiti na snagu, jer sve zavisi od predsednika Viktora Janukoviča, koji je noćas pregovarao sa ministrima inostranih poslova Francuske, Nemačke i Poljske.

U sukobima demonstranata i policije u Kijevu od prošlog petka poginulo je najmanje 77 osoba, a 577 je povređeno, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo zdravlja.

(old_image)

Foto: Beta, AP / Efrem Lukatsky

Kako je agenciji Itartas rečeno u ukrajinskom MUP-u, 130 pripadnika bezbednosnih snaga je ranjeno iz vatrenog oružja u poslednja tri dana.

Predsednici SAD i Rusije, Barak Obama i Vladimir Putin, i nemačka kancelarka Angela Merkel, zajedno su apelovali na hitno političko rešenje krize u Ukrajini.

Ministri inostranih poslova zemalja članica Evropske unije stavili su na crnu listu niz ukrajinskih funkcionera osumnjičenih za upotrebu prekomerne sile protiv demonstranata i usvojili zabranu izvoza oružja i policijske opreme u Ukrajinu.

Izvor: RTS

Pogledajte još