Ekipa filma Filomena dolazi na FEST!

Autorska ekipa filma koju čine reditelj Stiven Frirs (Stephen Frears), ko-scenarista i glavni glumac Stiv Kugan (Steve Coogan) i scenarista Džef Poup (Jeff Pope) biće gosti 42. FEST-a!

Filomena trenutno živi uspešan festivalski život, sa čak 9 nagrada na festivalu u Veneciji, po tri nominacije za Zlatni Globus i BAFTA (osvojena BAFTA za najbolji adaptirani scenario) i iščekuje rezultate Oskara u četiri kategorije - najbolji film, najbolji adaptirani scenario - Poup i Kugan, najbolja glavna glumica - Džudi Denč, najbolja muzika napisana za igrani film - Aleksandre Desplat.

Kugan i Filomena Li su se nedavno sastali sa Papom Fransisom, a film je bio prikazan i u Vatikanu. Film je takođe imao veliki uticaj na to da se pokrene istraga o sličnim slučajevima nelegalnog usvajanja u Irskoj.

Stiven Frirs
je više od trideset gotina aktivan kao filmski i tv reditelj. Njegov prvi veći uspeh bio je film My Beautiful Laundrette, koji je nominovan za Oskara i dve BAFTA nagrade. U Holivudu je debitovao filmom Opasne veze (Dangerous Liaisons), a kasnije je snimio niz uspešnih filmova poput The Hi-Lo country, High fidelity, Mrs Henderson presents, i Queen sa Helen Miren (Helen Mirren) o smrti Princeze Dajane koji mu je doneo drugu nominaciju za Oskara i brojne druge pohvale.

Stiv Kugan je britanski komičar najpoznatiji po liku koji je stvorio- Alanu Partridžu, a koga je glumio u nekoliko radio programa, tv serija i jednom igranom filmu. Ostvario je i niz filmskih uloga u Engleskoj i Holivudu, poput filmova 24 Hour party people, Coffee and cigarettes, Arround the world in 80 days, Marie Antoinette, Night at the museum. Za svoj rad je do sad osvojio 5 BAFTA nagrada i našao se na skoro svim listama najboljih britanskih komičara, a 2012. bio je drugi na listi The 100 people in comedy.

Džef Poup je britanski producent i pisac. Počeo je karijeru kao novinar, a zatim je prešao na televiziju gde je do sada producirao i napisao preko 30 programa. Osvojio je BAFTA nagradu za tv dramu See no evil: The Moors murders, a sa Stivom Kuganom je napisao scenario za Filomenu za koji je osvojio brojne nagrade.

Veliko interesovanje za film Filomena će biti još izraženije dolaskom prve ekipe filma na FEST.

Karata za film još uvek ima, a zainteresovanima predlažemo da ih nabave na vreme.

Film Filomena je na programu 42. FEST-a u subotu, osmog marta u 19,00 sati (Sava centar).

Pogledajte još