Komisija: Nije u sukobu interesa što je Josipovića operisao lični prijatelj

Po Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, državni funkcioner ne sme da primi dar u novcu, stvari i usluge vrednije od 500 kuna (65 evra).

Komisija je jednoglasno odlučila da neće pokrenuti postupak o odlučivanju o njegovom sukobu interesa, jer nije prekršen Zakon, niti je predsednik primio nedopušteni poklon.

Josipovićeva operacija bila je na dnevnom redu Komisije, jer su mediji početkom godine ukazali na mogući sukob interesa budući da ga je 4. januara u zagrebačkoj bolnici bez naknade operisao ugledni estetski hirurg iz Nemačke.

Komisija je iz dokumentacije zaključila da operativni zahvat koji je izveo Ninković, koristeći infrastrukturu Kliničko-bolničkog centra Zagreb, nije povlašćena zdravstvena usluga, jer je nemački hirurg i ranije obavljao operacije i drugih pacijenata.

Josipović i Ninković su sklopili sporazum iz kojeg proizlazi da će hrvatski predsednik Ninkoviću nadoknaditi standardnu cenu operacije, troškove puta i smeštaj.

Utvrđeno je da se nije radilo o estetskom zahvatu, već o rekonstrukciji očnog kapka, te da osim uobičajenih troškova za KBC Zagreb i Hrvatskog zdravstvenog zavoda, drugih troškova nije bilo.

Takođe je objašnjeno da je operacija obavljena u subotu, jer je reč o štićenoj osobi, pa bi bezbedosne mere u bolnici tokom redovnog radnog dana mogle znatno da uspore normalan rad u Zavodu za plastičnu hirurgiju.

Izvor: Beta

Pogledajte još