Rasplet protesta u Ukrajini: Julija Timošenko izlazi iz zatvora, vraća se stari Ustav

Parlament Ukrajine odlučio je danas da se na snagu vrati Ustav iz 2004. godine kojim su predsednička ovlašćenja znatno ograničena, što je deo sporazuma između vlasti i opozicije.

Ukrajinske vlasti su 2010. godine promenile Ustav kako bi predsednik države Viktor Janukovič imao veća ovlašćenja. Iako Janukovič i dalje ima većinu u parlamentu, povratkom starih odredbi Ustava njegova ovlašćenja su značajno ograničena.

Verhovna Rada je smenila i ministra unutrašnjih poslova Vitalija Zaharčenka. U sukobima prethodnih nekoliko dana na ulicama Kijeva poginulo oko 80 ljudi, a pristalice opozicije uglavnom smatraju da je za nasilno delovanje policije kriv Zaharčenko.

Danas je Rada odlučila da se iz zatvora oslobodi bivša premijerka Julija Timošenko, koja presudom za zloupotrebu službenog položaja izdržava sedmogodišnju kaznu zatvora koju Zapad smatra političkom.

Timošenkova je jedna od najžešćih protivnica Janukoviča i njeno oslobađanja ili puštanje na lečenje u Nemačku bio je jedan od uslova koji je Evropska unija postavila pred decembarsko zasedanje da se nastave evrointegracije Ukrajine.

Poslanici su izglasali i amnestiju za demonstrante koji su optuženi za nasilje u višemesečnim antivladinim protestima.

Janukovič i tri lidera opozicije - Vitalij Kličko, Arsenij Jacenjuk i Oleg Tjagnibok, potpisali su danas sporazum o okončanju kirze u prisustvu posrednika EU - šefova diplomatije Nemačke, Francuske i Poljske, Frank-Valtera Štajnmajera, Lorana Fabijisa i Radoslava Šikorskog.

Izvor: Beta
Foto: AP Photo/Andrei Mosienko, Presidential Press Service, Pool

Pogledajte još