Dame ne oklevajte sa trudnoćom

Ćerke žena koje odlažu materinstvo izložene su riziku ugrožene plodnosti

Najnovija istraživanja američkih ginekologa na jednoj klinici za lečenje steriliteta u Atlanti otkrila su da su žene koje su se lečile od steriliteta i, posle tretmana ipak ostale u drugom stanju, imale majke starije od majki njihovih vršnjakinja koje nisu imale problema sa plodnošću.

Zbog toga istraživači upozoravaju žene da odlaganje materinstva sasvim izvesno ima posledice po buduće generacije. Rezultati istraživanja saopšteni su ovih dana na godišnjem skupu Američkog društva za reproduktivnu medicinu u Nju Orleansu. Istraživanje je obavljeno na uzorku od 74 žene mlađe od 35 godina koje su se lečile od neplodnosti i kojima je bilo postavljeno pitanje koliko godina su imale njihove majke kad su ih donele na svet i kad je kod majki počela menopauza.

Majke žena koje su zatrudnele posle in vitro tretmana(IVF) bile su u proseku 2.5 godina mlađe kad su  rodile ćerke (25.7 godina) nego majke ćerki koje, i pored tretmana, nisu usperle da zatrudne, koje su bile prosečno 28.2 godine stare kad su se porodile.

Posle toga tim istraživača izračunao je biološku starost majki od momenta kad su ušle u menopauzu. Prosečan vremenski raspon između godina kad su majke na svet donele ćerke i ulaska u menopauzu iznosio je gotovo 25 godina kod onih čije su ćerke imale uspešano lečenje neplodnosti. Medjutim, taj raspon pada u proseku na 20 godina kod majki žena koje nisu uspele da zatrudne, što znači da je "doba ovulacije" bilo pet godina starije.

Pokazalo se, takođe, da su i očevi žena koje nisu uspele da zatrudne takođe bili stariji, u proseku su imali 32 godine dok su očevi žena koje su uspešno izlečene u proseku imali 28 godina kad su oplodili njihove majke.

Specijalista za žensku neplodnost u bolnici u Atlanti, profesor Peter Nađ, saopštio je na skupu da opadanje kvaliteta ženskih jajašca koje se javlja sa godinama može uticati i na kvalitet jajašca kod njihovih ćerki. On je podsetio da su majke i očevi generacije kojoj on pripada bili mlađi od roditelja sada anketiranih žena. Ali kad žene sve češće odlažu materinstvo, plodnost budućih generacija može postati vrlo problematična.

Profesor Bil Ledžer, ginekolog i akušer sa Medicinskog fakulteta britanskog Univerziteta Šefild, tvrdi: "Neophodno je obaviti detaljnija istraživanja zato što sve više žena odlaže da imaju decu iako zalaze u kritične godine i znamo da se izlažu riziku da na svet donesu bebu sa Daunovim sindromom". "Ako ostanu u drugom stanju u 35. ili 40. godini njihova jajašca su u jajnicima 'sedela' suviše dugo. Ipak, suviše je teško odrediti razloge za predugo odlaganje materinstva. Suočeni smo s problemom da razdvojimo socijalne trendove - imati mamu koja je već napunila 45 godina ukazuje da će beba odrastati u bogatijoj porodici i biti pošteđena fizičkih aktivnosti" - ocenio je profesor Ledžer.
On zbog toga preporučuje da je najpovoljnije i najzdravije doba da žena zatrudni između 20 i 35 godina. "Mladi parovi kad prave životne planove moraju i planiranje porodice da uvrste u program, da odluče da li će imati potomstvo i, ako odluče da ga imaju, da za začeće odrede vreme koje će garantovati uspeh" - glasi njegov savet.

(FoNet)

Pogledajte još