Deset laži na internetu koje ne umiru!

Mental Floss napravio je listu internetskih deset laži koje su prevarile tisuće ljudi.

1. Za ovu fotografiju tvrdilo se da je nastala nakon famoznog izvođenja pesme "Happy Birthday" koju je Merilin Monro otpevala predsedniku SAD-a JDžonu Kenediju za njegov rođendan. Ona je navodno dokazala njihovu romansu. Fotografija je zapravo rad umetnice Alison Džekson koja je poznata po lažiranju fotografija poznatih osoba koje zamjenjuje s njihovim imitatorima.

(old_image)

Foto: Alison Jackson/Snopes

2. Desna fotografija nastala je na protestu protiv Pape Benedikta 16. u Hajd Parku. Domišljati internet korisnik iskoristio je Fotošop i napravio levu fotografiju na kojoj Ian Mekelen nosi majicu kojom se "hvali" svojim filmskim ulogama.

(old_image)

YouTube

3. Ana Mae Dikinson lično je učestvovala u svim velikim tragedijama 20. veka, između ostalog u potopu Titanika, padu Hindenburga i Perl Harboru. Priča koja se proširila po internetu zapravo nema svoj izvor. Članak o njoj objavljen je u magazinu "New York Intelligencer" koji zapravo ne postoji. Fotografija je stvarna, ali na njoj nije Ana Mae Dikinson već Grandma Moses, američka folk muzičarka koja je bila popularna u 50-tim godinama prošlog veka.

(old_image)

Instapunk

4. Internet kaže kako je ovo fotografija 46-godišnje Džejn Tod Kravford kojoj je 1809. godine bez anestezije odstranjen jedan od najvećih tumora ikad zabeleženih u istoriji medicine. 25 dana nakon operacije Džejn je sela na konja, odjahala kući i poživela još 33 godine. Iako je priča istinita, fotografija nije stvarna. Naime, fotografije nisu postojale 1809. godine. Iako su neki pokušali stvoriti priču kako je fotografija zapravo nastala 1851., to je nemoguće jer je Džejn umrla 1842, a doktor koji je zabeležio njenu priču 1830. godine. Ne zna se ko je žena na ovoj slici.

(old_image)

Pinterest

5. Dečak je ostavio svoj bicikl privezan za drvo i otišao u rat 1914. godine. Nikada se nije vratio po bicikl, drvo ga je "prihvatilo" kao deo sebe i počelo rasti oko njega. Tako kaže teorija, a velika je verovatnoća da je ovaj bicikl "urastao" u drvo uz asistenciju anonimnih pomagača.

(old_image)

Pinterest

6. Ako vas lopov prisili da mu date svoj novac s bankomata, ukucajte svoj PIN, ali naopačke. Ako je vaš pin 1234, vi ukucajte 4321. Novac će ostati u bankomatu, a automat će dojaviti policiji da vas neko pokušava opljačkati. Svaki bankomat ima tu funkciju. Tako je glasila priča na internetu, a istina je, naravno, drugačija. Postojale su inicijative da se uvede ova funkcija u bankomate, ali nikada nije uspela.

(old_image)

Pinterest

7. Malena noga deteta pritiska iznutra majčinu utrobu. Ovo je čudo života! Tako se tumačila ova fotografija. Čak i najmršavije majke imaju naslage masti na unutrašnjoj strani trbuha zbog čega je ovakva fotografija fizički nemoguća.

(old_image)

Pinterest

8. Španska katedrala u Salamanci izgrađena je oko 1700. godine i u nju je urezan astronaut, verovatno zato što su drevni putnici kroz vreme u prošlosti posećivali zemlju. Deo priče je tačan, postoji astronaut na crkvi, ali stavljen je tamo 1992. godine tokom procesa renoviranja.

(old_image)

Wikimedia Commons

9. Toreador Alvaro Munera stoji oči u oči s bikom kojeg mora ubiti. Nakon naglog prosvetljenja, odlučuje kako neće ubiti bika i staje usred borbe. Ovaj čovek jeste zaista završio karijeru toreadora zbog okrutnosti, ali tek nakon što ga je napao bik i teško ga povredio. Na fotografiji se ne nalazi on, to je toreador Francisco Havier Sanchez Vara.

(old_image)

Snopes

10. 1950. godine čoveka u viktorijanskom kostimu udario je auto i ubio ga. U njegovom džepu pronađene su stvari koje su pripadale Rudolfu Fentzu, čoveku koji je nestao 1876. godine. Rudolf je, pričalo se, bio putnik kroz vrieme. Dokazi za ove tvrdnje ne postoje, a izvor ove priče nalazi se u radovima Džeka Finija, pisca sci-fi romana.

(old_image)

Cool Interesting Stuff

Izvor: Index.hr

Pogledajte još