Svetu preti nestašica čokolade

Cena kakaa je početkom godine porasla devet odsto, a čak 40 odsto u poslednjih godinu dana zbog sve veće potražnje koju proizvođači ne mogu da zadovolje.

"Potražnja čokolade u svetu neprestano raste zbog sve masovnijeg rasta novih potrošača iz zemlja u usponu. Proizvođači iz čitavog sveta pokušavaju da proizvedu dovoljno kakaa kako bi se zadovoljila potreba industrije čokalade", ocenjuje list Vol Strit Džornal.

Tokom 2013, u svetu je prvi put potrošeno više od četiri miliona tona kakaa, 32 odsto više nego pre deset godina.

Proizvođači kakaa nemaju kapaciteta da zadovolje potražnju. Berba kakaa se uglavnom obavlja na malim nezavisnim farmama uglavnom smeštenim u zapadnoj Africi čiji vlasnici nemaju sredstava da ulažu u unapređenje produktivnosti.

Osim da bi novi zasad drva kakaa počeo da rađa potrebno je da prođe deset godina.

Klimatsko zagrevanje takođe sve više ugrožava prinos kakaa, i stručnjaci predviđaju da će dalji rast temperature sve nepovoljnije uticati na ovu kulturu.

Očekuje se da će potražnja Kine za kakaaom do 2018. rasti po pet odsto godišnje.

"Cena čokolade i slatkiša na bazi kakaa će neizbežno rasti. Proizvođači kao što su Mars ili Nestle moraće da se odluče da li će povećati finalnu cenu proizvoda kako bi podmirili troškove proizvodnje ili da li će smanjiti proroizvodnju. Jedna od mogućnosti je pronalazak zamene za kakao"
, smatraju stručnjaci za ovu oblast.

Izvor: Novi magazin
Foto: Morguefile

Pogledajte još