Ona je pronašla sreću u životu bez novca

Sve je počelo pre dvadesetak godina kada je odlučila da napusti posao psihoterapeuta i živi bez novca. Ovoj Nemici danas je život bez plate, kuće, kredita i novca sasvim uobičajen.

Živi u različitim gradovima, odnosno ide od grada do grada u potrazi za poslom, a stanarinu otplaćuje radom u domaćinstvima koja je prihvate. U svetu u kojem se sve meri novcem, na početku ovog putovanja Hajdemari Švermer nije bilo nimalo jednostavno.

Tokom Drugog svetskog rata njena je porodica pobegla iz Pruske. Otac joj je imao pržionicu kafe, a kako mu je posao išao dobro, porodica je imala dadilju i baštovana. U ratu je sve uništeno, a kasnije su obnovili posao i opet postali imućni.

Nju su s vremenom okupirale misli o pronalasku načina života bez novca. Prvi korak koji je učinila bivša psihoterapeutkinja bilo je osnivanje udruženja za razmenu 1994. godine. Reč je o prvom takvom udruženju u Nemačkoj, koje je delovalo na lokalnom nivou po principu da su meštani mogli razmenjivati usluge poput čuvanja dece ili čišćenja kuća, u zamenu za materijalna dobra.

"Primetila sam da mi novac nedostaje sve manje i manje. Tada sam odlučila da pokušam da živim jednu godinu bez novca", prisetila se Švermer kako je sve počelo.

Bez novca je pokušavala da živi najmanje u četiri navrata, ali joj to nije ispočetka polazilo za rukom, sve dok joj prijatelj nije ponudio da mu na tri meseca čuva kuću. Tada je zapravo " zagrizla " , prodala svoj stan i ostavila samo najosnovnije stvari koje je mogla staviti u manji kofer. To je trebalo da bude eksperiment u trajanju od 12 meseci ali je postao novi način života u kojem Nemica uživa već 16 godina .
Novi način života

"Nisam htela da se vratim nazad starom načinu života", kaže ona.

Porodica i prijatelji bili su ispočetka skeptični prema njenim idejama i neobičnom načinu života ali sada su na nju ponosni.

Ona se razvela od svog prvog i jedinog supruga pre 40 godina. Ima dvoje dece i troje unučadi. Iako je ušla u sedamdesete godine života ne živi usporenim ritmom a zarađenu penziju poklanja. U zamenu za materijalna dobra porodicama koji je prime u dom održava vrtove i obavlja razne kućne poslove, poput pranja prozora.

Na prelazu iz jednog godišnjeg doba u drugo svu svoju odeću, koju joj najčešće daruju prijatelji i porodice kod kojih žive, daruje siromašnima .

Na jednom mestu ne zadržava se mnogo, otprilike nedelju dana a onda kreće dalje. Trenutno je zaokupljena promocijom dokumentaraca o svom životu. Putuje Evropom i novac koji joj treba za kartu za voz jedini je koji prihvata.

Izvor: B92

Pogledajte još