Rusi postaju "alergični" na strance: Oštrija pravila za gastarbajtere

Ruske vlasti sve su strože prema strancima koji se ne pridržavaju ovdašnjih zakona, pa je u toku 2013. samo iz Moskve deportovano 28.500 gastarbajtera, što je tri puta više nego u 2012. godini. Raspoloženje Moskovljanja prema došljacima iz bivših sovjetskih republika iz centralne Azije takođe se pogoršalo, što potvrđuje i najnovije istraživanje po kome čak 64 0dsto građana ruske prestonice misli da je najveći gradski problem „najezda gastarbajtera“.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin obećao je da će učiniti sve da se smanji ta napetost u odnosima starosedelaca i došljaka.

- Ova godina mora da bude prelomna u odnosima sa strancima. Svi koji dođu da rade u Moskvu treba da shvate da moraju da poštuju naše zakone i tradiciju - objasnio je gradonačenik Sergej Sobjanjin.

A da bi se „zaveo red“ lani je napravljena daktiloskopija svih 450.000 gastarbajtera koji su došli u Moskvu. Njihovi otisci prstiju sada su u gradskoj arhivi. Do 2013. otiske prstiju su davali samo stranci koji su napravili neko krivično delo. Po informacijama iz policije od ukupnog broja prekršaja u Moskvi, čak 80 posto naprave došljaci iz bivših sovjetskih republika.

Olga Kirilova, načelnik uprave Migracione službe u Moskvi, objašnjava da tako uzimanje otisaka nije diskriminacija, jer se i u mnogim drugim zemljama gastarbajteri kontrolišu.

- Glavna novost je da gastarbajter iz bivših sovjetskih republika a sada samostalnih država, može da provede u Rusiji maksimum 90 dana u toku šest meseci. Čim u Rusiji bude jedan dan više, on je napravio prekršaj. Onaj ko je odradio 90 dana i vratio se u svoju zemlju, posle tri meseca može ponovo da dođe u Rusiju - kaže Kirilova.

SVEMOGUĆA DOZVOLA

Gastarbajteri koji su legalno uz radnu vizu došli u Rusiju mogu da ostanu i duže od tri meseca. Te dozvole treba da izvadi kompanija koja ih poziva na rad u Rusiju. Firma koja poziva mora uredno da plaća ruskoj državi porez. Regularno registrovani gastarbajteri nemaju razloga da beže od ruske policije i ne može im se dogoditi ono što su doživeli srpski radnici u Sočiju krajem januara.

Doskoro se sve završavalo na kaznama koje su iznosile od tri do pet hiljada rubalja. Ali od januara ove godine, oni koji prekrše zakon o boravku u Rusiji platiće kaznu od 7.000 rubalja, što je oko 200 dolara i biće deportovani.

Svi oni kojima je zabranjeno da uđu u Rusiju, svoje ime mogu da nađu na sajtu Migracione službe Ruske Federacije. U Moskvi će čak biti izgrađen poseban centar u kome će biti privremeno smešteni oni koji čekaju deportaciju.

Lani je pooštrena kontrola i onih koji pomažu migrantima da se registruju u tzv. gumenim stanovima gde oni realno ne žive, ali su fiktivno u njima prijavljeni. Takvih stanova je lani u Moskvi bilo 390.

Samo u jednom stanu u Altufinskoj ulici u Moskvi, u periodu od 2009. do kraja 2013. bilo je registrovano više od dve hiljade gastarbajtera iz bivših sovjetskih republika! Vlasnik stana je bio policajac zaposlen u moskovskom rejonu Lianozovo. Svojim „stanarima“ taj policajac je uzimao od 300 do 500 rubalja.

Česti su slučajevi da stanodavci, zbog lake zarade, prijavljuju u svojim stanovima i više od 50 ljudi. Najviše gastarbajtera je iz centralne Azije, a neki Moskovljani su od registracija gastarbajtera iz Uzbekistana, Tadžikistana i Kirgizije napravili biznis. U istočnom delu Moskve u jednom stanu je bilo „uknjiženo“ 400 gastarbajtera.

Krajem decembra prošle godine predsednik Putin je potpisao dokumente kojim se zaoštrava odgovornost za kršenje pravila registracije mesta boravka. Sada se za fiktivnu registraciju predviđa kazna od 100.000 do 500.000 rubalja ili prisilni rad do tri godine. Predviđene su kazne i za one koji bez registracije žive u tuđim stanovima, ali i za gazde.

Vlasti procenjuju da se u Moskvi nelegalno izdaje 172.000 stanova. Pravnik Jevgenij Volodin smatra da je problem „gumenih stanova“ lako rešiv. Treba samo da se donese akt kojim će se odrediti koliko minimalno treba da ima prostora po čoveku u stanu. Tako na jednoj adresi neće biti desetine i stotine prijavljenih da tu stalno žive.

ZABRANA ULASKA

Prema najnovijim pravilima, oni gastarbajteri koji naruše zakon mogu biti kažnjeni ne samo novčano već i zabranom ulaska od tri do deset godina. Dužina zabrane zavisi od težine greha koji je napravio stranac koji je došao u Rusiju.

Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još