KEFIR: Kavkasko magično mleko za dugovečnost

Kefir gljiva je poreklom sa Kavkaza i vekovima se priprema kao zdrav „napitak za dugovečnost“. Njegovu tajnu stotinama godina čuvalo je lokalno stanovništvo.

Početkom 20. veka gljiva kefir je dospela i u ostale krajeve sveta, gde se od nje priprema gust, tečni mlečni napitak, kiselkastog i osvežavajućeg ukusa, koji nastaje simbiozom gljivica i korisnih bakterija.

PRIPREMA: Potrebna su kefir zrnca i mleko, koji se po tradiciji ne smeju pripremati u metalnim posudama i sa metalnim kašikama jer mogu poništiti lekovito delovanje čudotvornog napitka. Za 1/2 litre napitka biće dovoljne 2 kašike zrna kefira i mleko (kravlje, kozje, ovčje). Mleko ne sme nikako da bude vruće i svejedno je da li je prokuvano ili ne. Najbolje je da bude na sobnoj temperaturi. Ako je hladno, kefir se neće zgusnuti. Preporuka je da mleko ne sadrži ispod 2,8 posto masnoća, jer što je masnije kefir će biti bolji. Sipati mleko u plastičnu ili staklenu posudu, ubaciti kefir zrnca, poklopiti papirnim ubrusom i ostaviti 24 sata da odstoji na sobnoj temperaturi. Ako je toplije u prostoriji gde stoji, vreme stajanja može da bude kraće. Tečnost povremeno promešati jer će se prilično zgusnuti. Procediti kroz malu plastičnu cediljku, presuti u flašu i držati u frižideru. Kefir gljive se operu mlakom vodom, stave u malo mleka i ostave u frižideru do sledeće upotrebe.

Dosadašnja iskustva pokazuju da izuzetno povoljno utiče na celokupno zdravlje i da „kefir kao lek“ pomaže kod mnogih tegoba. Toliko je zdrav napitak da ga čak zovu i „magično mleko“.

Prepun je probiotika, zdravih kvasaca, vitamina, minerala i hranljivih sastojaka. Lako ga konzumiraju oni ljudi koji imaju problema sa tolerancijom laktoze.

(old_image)

Foto: J.R.N.
Kefir ima mogućnost da očisti naše telo i probavni trakt, eliminiše loše bakterije, poboljša imuni sistem, kontroliše dijabetes i netoleranciju na laktozu.

Vrlo je koristan onima koji žele da smršaju, poboljšaju zdravlje kože i kose i da se zaštite od raznih gljivičnih i virusnih infekcija. Naročito se preporučuje osobama koje se bore sa kandidom u crevima.

Za probavu je mnogo bolji, jer sadrži zdrave probiotike, koji mogu da izbace loše bakterije iz creva i pomažu da se bolje prihvati i obradi hrana. Uz to, sadrži dijetalna vlakna i sprečava pojavu zatvora.

Oboleli od dijabetesa i oni koji ne podnose laktozu, trebalo bi da redovno konzumiraju kefir.

Kefir sadrži šećere, ali i bakterije koje „jedu“ laktozu.

Višak šećera se izbacuje iz organizma, pre nego uspe da izazove probleme sa šećerom u krvi.

Pun je vitamina C i dobrih minerala i zato je odličan za jačanje imuniteta. Bogat je i proteinima i jača metabolizam, ali i poboljšava zarastanje rana i utiče na brži oporavak.

Preporučuje se osobama koje imaju problema sa arteriosklerozom, ili koje su imale moždani ili srčani udar.

Kefirna zrna je najbolje nabaviti od nekoga ko ih već ima jer se sa svakim pravljenjem ona umnožavaju. Isto tako, kada se vaša namnože, dajte višak nekome.

Izvor: RTS / J.R.N.
Foto: Printskrin sa Jutjuba

Pogledajte još