Ukrajina: Oleksandar Turčinov biće privremeni šef države, rok za izbor nove vlade do utorka

Turčinov je takođe privremeno preuzeo dužnosti šefa države nakon što je juče u parlamentu izglasan opoziv predsednika Viktora Janukoviča i raspisani parlamentarni izbori za 25. maj.

Turčinov, inače zamenik šefa poslaničke grupe partije Otadžbina (Batkivščina), izabran je juče na mesto predsednika Verhovne rade (skupštine).

Agencije ga nazivaju bliskim saradnikom i "desnom rukom" nekadašnje premijerke Julije Timošenko, koja je juče puštena na slobodu.

Pored toga, poslanici su takođe izglasali predlog da luksuzno imanje predsednika Viktora Janukoviča u predgrađu Kijeva pređe u vlasništvo države.

Poslanici Verhovne rade su danas izglasali i smenu ministra spoljnih poslova te zemlje Leonida Kožare, a v.d. glavnog tužioca Oleh Makhnicki obavestio je poslanike da je pokrenuta istraga i da se radi na privođenju bivšeg ministra Aleksandra Klimenka i bivšeg glavnog tužioca Viktora Pšonke.

Lider ukrajinske stranke Udar Vitalij Kličko rekao je da će se kabinet sastojati od profesionalaca sa visokim moralnim principima.

Izvor: Blic/ foto: Beta/AP

Pogledajte još