Kako da znate da vam nedostaju vitamini i minerali?

Evo kako možete da to prepoznate:

Slabe kosti

Nedostatak vitamina A, C, D i K, kao i hroma, cinka, magnezijuma i molibdena slabi kosti.

Česti grčevi

Mnogi ljudi se žale na grčeve u stopalima i listovima praćene zatezanjem mišića. U tim slučajevima, vrlo često je reč o nedostatku magnezijuma, kalcijuma i kalijuma, koji utiču na razvoj i rad mišića.

Oštećena kosa koja se lomi

Osim što za ove probleme sa kosom mogu da budu zaslužni vremenski uslovi, može biti i reč o nedostatku vitamina B5, B6, B12, biotina ili hlora.

Slab imunitet

Jak imunitet je važan za sveukupno zdravlje, jer pomaže organizmu da se izbori protiv upala i infekcija, da lakše ozdravi itd. Kada su oslabljene odbrambene snage organizma (imuni sistem) češće dolazi do pojave bolesti. Slab imunitet može da nastane i usled nedostatka vitamina A, C, D, E, kao i hroma, selena, magnezijuma i cinka.

Kožni problemi

Akne, ekcem, staračke mrlje..., kao i drugi kožni problemi koji mogu da pričine dosta neprijatnosti, mogu da nastanu kao rezultat nedostatka vitamina A, B3, B8, C, E, biotina, omega 3 masnih kiselina, bakra, selena ili cinka.

Problemi sa varenjem

Loše varenje može da uzrokuje brojne probleme kao što su konstipacija, dijareja, nadimanje, gasovi. Često uzrok ovih problema leži u nedostatku vitamina B12, C, D, E, K, B11 (salicilna kiselina) i gvožđa, selena, magnezijuma ili cinka.

Izvor: novimagazin

Pogledajte još