Posle demonstracija, miting podrške Nikolasu Maduru

Aktuelni nemiri u Venecueli, uključujući sukobe između demonstranata i policije smatraju se za najozbiljnije, od kada je predsednik Nikolas Maduro tesno pobedio na izborima u aprilu 2013. godine, navodi francuska agencija AFP.

Provladini demonstranti bili su obučeni u crveno, što je boja socijalističke administracije. Oni su mahali državnim zastavama i nosili transparente podrške predsedniku, a protestovali su, kako kažu, protiv "fašističkog nasilja" studenata iz redova opozicije. "Dosta je nasilja mladih. Ovo je zemlja mira. Želimo mirnu budućnost", rekla je novinarima 60-godišnja Kristina Markos.

Lider opozicije Leopoldo Lopes se 18.februara, nakon višednevnog skrivanja i zahteva tužilaštva da bude uhapšen, pojavio na antivladinom protestu posle čega se predao policiji. Vlast optužuje Lopesa za podsticanje na nasilje tokom antivladinih protesta.

Lopes se smatra se glavnim inicijatorom opozicionih demonstracija, ali, za sada, postoje mali nagoveštaji da bi opozicija mogla da ostvari svoj cilj i okonča vladu socijalističkog predsednika Madura. Njegovim stopama su krenuli studenti koji su najavili da će organizovati antivladine proteste širom Venecuele.

Posle nekoliko dana uličnih protesta, za čije organizovanje je Venecuela optužila Vašington, vlada je trojicu američkih diplomata proglasila nepoželjnim osobama i ostavila im 48 sati da napuste zemlju. Oni su optuženi da su regrutovali studente da učestvuju u antivladinim protestima.

Američki Stejt department je uzvratio da su takve optužbe "netačne i neosnovane".

Na nasilnim protestima prošle sedmice u Karakasu, najmanje tri osobe su poginule, a 23 povređene.

Izvor: Blic/ foto: AP Photo/Marco Ugarte

Pogledajte još