Troje dece poginulo tokom vikenda u protestima na Tajlandu, vojska poziva na dijalog

Ovim se na tri podigao broj dece koja su poginula tokom protesta u zemlji prošlog vikenda.

Prethodno veče je život izbugio njen brat u istom napadu koji se dogodio blizu skupa aktivista koji već četiri meseca traže smenu vlade. Dečak je imao četiri godine, a ne 12 kako je prvobitno bilo javljenjo, objavio je jutros centar za pomoć.

U subotu je tokom antivladinih demonstracija u provinciji Trat na istoku zemlje jedna petogodišnja devojčica izgubila život kada je neko otvorio vatru.

Ovo je prvi put od početka političke krize u Tajlandu da u protestima ginu deca.

Uznemirenost je izrazio i generalni sekretar UN Ban Ki Mun, a danas je organizacija UN za decu (Unicef) reagovala i pozvala rodtielje da ne idu na demonstracije s decom.

Današnjom smrću šestogodišnje devojčice na 20 se popeo ukupan broj mrtvih od početka krize u Tajlandu u sukobima policije i demonstranata.

Šef Saveta za nacionalnu bezbednost Paradorn Patanatabut izjavio je da su za dva napada u kojima su poginula deca tokom vikenda odgovorni organizatori demonstracija PDRC, čiji cilj je da svrgnu vladu.

Premijerka Jingluk Šinavatra juče je taj napad nazvala "terorističkim aktom". Ona se pojavila u sred dana u turističkoj četvrti gde su tržni centri i hoteli i gde demonstranti protestuju već više nedelja.

Demonstranti traže ostavku premijerke Jingluk Šinavatra i prestanak uticaja njenog brata Taksina Šinavatre, bivšeg premijera svrgnutog u državnom udaru 2006, koga optužuju da iz izgnanstva i dalje vuče konce u zemlji.

Prevremeni izbori održani 2. februara nisu smirili situaciju. Demonstranti koji žele da smene vladu neizabranim "savetom naroda" poremetili su izbore i rezultat nije objavljen u očekivanju novog parcijalnog glasanja na mestima gde prvi put nije moglo da se obavi. Vlada u ostavci tako i dalje obavlja tekuće poslove.

Od puča 2006. Tajland je upao u ciklus političkih kriza tokom kojih su se na ulicama smenjivale pristalice bivšeg premijera Taksina Šinavatre i njegovi protivnici.

Vojska pozvala političare da nađu zajednički jezik

Komandant tajlandske armije Prajit Čan-Oča izjavio je danas da vojska ne planira da interveniše u aktuelnoj krizi i pozvao na dijalog između vlade i demonstranata. On je u televizijskom obraćanju rekao da je u aktuelne proteste umešano mnogo više grupa nego tokom nemira 2010. godine i da je teško reći ko je na čijoj strani. Vojska, koja je ugušila proteste 2010. godine, izvršila je veliki broj vojnih udara od kada je Tajland postao ustavna monarhija 1932. godine.

Armija je 2006. godine smenila Taksina Šinavatru, brata sadašnje premijerke Jingluk Šinavatre, sa položaja predsednika vlade, ali se za sada nije mešala u novu krizu. Protesti na Tajlandu počeli su u novembru, kada je donji dom parlamenta podržao kontroverzni nacrt zakona za koji kritičari smatraju da će omogućiti povratak u zemlju svrgnutog premijera Šinavatre. Opoziciona Demokratska partija, najjača opoziciona stranka, bojkotovala je parlamentarne izbore održane 2. februara i zahteva da oni budu poništeni.

Izvor: Blic/ foto: AP Photo/Wally Santana

Pogledajte još