Jer baka zna najbolje: Recepti za negu lepote

Hiljadama godina unazad žene se neguju. I pre ere super luksuznih proizvoda i dizajniranih ambalaža pripadnice lepšeg pola su nalazile načine da poboljšaju stanje kože lica i tela, kose i noktiju.

Evo par recepata koje možete kod kuće da napravite.

Kosa
Pakovanje za kosu: Dve kafene kašičice žutog šećera rastvorite u jednoj šolji hladno ceđenog maslinovog ulja. Tome dodajte i desetak kapi omiljenog esencialnog ulja (lavanda, čajno drvo, ruzmarin, ilang-ilang). Dobro promešajte da se ulja sjedine. Pakovanje nanesite na kosu i isperite nakon 10 minuta.

Gel: Potopite pola šolje lanenih semenki u 4dl vode i pustite da prenoći. Sutradan tu mešavinu kuvajte sve dok pola vode ispari i ne dobije se gelasta struktura. Procedite supstancu i pustite je da se ohladi. Dobićete gel za kosu koji daje neverovatan sjaj.

Učvršćivač: Na vlažnu, peškirom prosušenu kosu nanesite pivo. Najbolje je da ga prelijete u bocu sa pumpicom. Kosu potom stilizujete normalno. Sve što budete uradili – stavili viklere, isfenirali se, upotrebili figaro… će imati dugotrajniji efekat.

Lice
Maska za suvu kožu: Pola banane ispasirajte viljuškom, dodajte pola šolje ovsenih ljuspica i sve to sjedinite supenom kašikom meda. Dodajte malo vode po potrebi, da biste dobili kremastiju teksuturu. Nanesite na lice i isperite nakon deset minuta.

Maska za masnu kožu: Ispasirajte jedan kivi, dodajte belance od jednog jajeta i supenu kašiku limunovog soka. Nanesite na lice i kada se osuši, isperite.

Piling za lice: Mešajte sok od pola limuna, supenu kašiku maslinovog ulja i meda dok ne dobijete homogenu masu. Tome dodajte pola šolje kristal šećera i ponovo promešajte. Piling nanesite kružnim pokretima na lice i isperite vodom.

Stopala
Kupka za stopala: Napravite 200ml čaja od četiri kesice kamilice i kafene kašičice sušenog peršuna. Kada se malo ohladi dodajte četiri kapljice eteričnog ulja po izbodu (preporučujemo nanu ili lavandu). Dobijenu mešavinu stavite u lavor tople vode i potopite stopala 15 minuta.

Piling: U blenderu sameljite tri kafene kašike ovsenih pahuljica. Stavite u malu činiju i tome dodajte tri supine kašike smeđeg šećera i po jednu i po supenu kašiku meda i limunovog soka i jednu supenu kašiku maslinovog ulja. Napravite pastu i počnite da masirate stopala. Posebno se fokusrajte na pete, isperite toplom vodom.

Šake

Antiejdž kupka za šake: Izrendajte jednu veliku šargarepu i potopite je u šolju svežeg soka od brusnice. Dodajte dve supene kašike maslinovog ulja i sve to blago zagrejte na ringli ili u mikrotalasnoj rerni. Potopite ruke u rastvor petnaestak minuta.

Tretman za zanoktice: Natopite tufer jabukovim sirćetom i držite ga prislonjenog na svaku zanokticut po dvadesetak sekundi. Zatim, probušite jednu uljanu kapsulu vitamina E i pomešajte sa jednom supenom kašikom masliovog ulja. Utrljajte u zanoktice i pustite da stoji pet minuta.

Izvor: B92

Pogledajte još