Građani Smedereva traže manje račune za grejanje zbog hladnih radijatora

Direktor Javnog preduzeća za stambene usluge i toplifikaciju Smedereva Milorad Đorđević rekao je da je račun njegovog preduzeća blokirao dobavljač.

- Sada jedino možemo da upiremo pogled ka nebu i da se molimo da usred zime ne bude hladnih dana -rekao je on.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović primila je delegaciju građana koji su joj prethodno uputili peticiju zbog nekvalitetnog i neurednog grejanja i zapuštenih ulaza u zgrade, zahtevajući radikalne promene u Stambenom preduzeću.

- Građani su tražili da se od cene grejanja odbiju januarski dani u kojima nisu imali grejanje i za mesece u kojima su stanovi loše grejani, što je logično - rekla je ona.

Đorđević je rekao da je grejanje "veoma opasno oružje" u predizbornoj kampanji i da je, ako je problem direktor, postojalo rešenje i za to.

- Još prošlog leta konkurisao sam u drugoj firmi, ali gradonačelnica (Smedereva Jasna Avramović) kao da to ne primećuje i do mog razrešenja još nije došlo. Neka dođe na moje mesto čarobnjak da greje grad bez mazuta - rekao je Đorđević.

On je kazao da je na kraju prošle grejne sezone, kada su reprogramirana sva dugovanja iz prethodnih godina, gradska uprava obaveštena da će grejanje zimus biti problematično jer je preduzeće pritisnuto dugom za 4.200 tona mazuta.

- Gradska uprava nije reagovala, "a gradonačelnica je... prosto huškala narod na toplanu - rekao je Đorđević i dodao da, umesto da se traže rešenja za blokadu računa, traže se krivci.

On je naveo da je za jednu hladnu zimu Smederevu za grejanje 5.000 stanova jedva dovoljno 4.200 tona mazuta.

Đorđević je rekao i da "aktivisti" pred izbore skupljaju potpise za "razne peticije koje usmerava gradonačelnica".

Izvor: Blic

Pogledajte još