Super-sigurni Blackphone ipak ne štiti od NSA špijunaže

Blackphone jeste verovatno najsigurniji smartfon na tržištu, ali postoje neprijatelji od kojih se ni ovaj uređaj ne može odbraniti. "Ne postoji takav uređaj koji je otporan na NSA špijunažu", ističe Majk Džanke, suosnivač i izvršni direktor kompanije Silent Circle, koja stoji iza Blackphone-a.

Ova kompanija je zajedno sa španskom kompanijom Geeksphone kreirala Blackphone, smartfon koji bi korisnicima ponudio privatnost i sigurnost kao osnovne funkcije. Primarna sigurnosna funkcija uređaja je kastomizovana verzija Androida, pod nazivom PrivatOS. Ovaj softver kontroliše sve što korisnikov smartfon prima i šalje - pozive, kontakte, surfovanje webom, aplikacije koje se instaliraju.

Korisnici će moći da nadgledaju i kontrolišu svaku aplikaciju koju preuzmu. PrivatOS dolazi i uz paket enkriptovanih komunikacionih aplikacija, 5GB enkriptovanog cloud prostora i anonimno surfovanje netom.

Blackphone ima sledeće specifikacije: 2GHz quad-core SoC procesor, 4.7-inčni 720p IPS displej, 2GB RAM-a, 16GB skladišnog prostora, primarnu kameru od 8MP sa blicem i prednju kameru od 1.3MP. Smartfon će se prodavati otključan, po ceni od 629 dolara.

Pogledajte još