Kućni budžet i dalje najbolje čuvaju čekovi

Podaci Udruženja banaka Srbije pokazuju da smo za godinu dana ispisali više od 8,5 miliona čekova utrošivši tako čak 38,5 milijardi dinara. Ovi podaci ne razlikuju se mnogo u odnosu na prošlu godinu, dok je, u poređenju sa 2011. primetan pad prometa za oko milijardu dinara, ali i broja ispisanih čekova, za nepunih pola miliona komada.

Limit po jednom čeku je 5.000 dinara, i po svemu sudeći, neće se skoro menjati. Da bi se to dogodilo, potrebno je da su za to zainteresovane same banke koje čekove i izdaju. Zasada, kako saznajemo, nijedna nema to u planu, pogotovo što ček smatraju zastarelim instrumentom plaćanja, istovremeno pokušavajući da što više „proguraju“ korišćenje platnih kartica.

Teška ekonomska situacija i besparica prosto prisiljava banke da i dalje klijentima izdaju čekove, a trgovce da potrošače i dalje kreditiraju nudeći im robu na 12 mesečnih rata i čak 365 dana odloženog plaćanja za nabavku hrane.

Podaci iz velikih trgovinskih lanaca govore da je prodaja na odloženo u ukupnom prometu već dostigla 20 odsto. Svaki peti račun mušterije plaćaju odloženo, što pokazuje da se „poček“ vratio u trgovine na velika vrata.

Trgovci u dogovoru sa dobavljačima sve češće odobravaju plaćanje čekovima na odloženo i tako, najčešće bez kamate, kreditiraju kupce. Na poček sada, tako, pored hrane i pića, može da se pazari i garderoba, obuća, nameštaj i bela tehnika...

"Bez obzira na iznos računa, kupci u „Merkatoru“ i „Rodi“ imaju mogućnost odloženog plaćanja čekovima do 210 dana za sve artikle, odnosno čak do 360 dana odloženog plaćanja prilikom kupovine proizvoda tehnike, tekstila i galanterije za iznose računa preko 6.000 dinara",
rečeno je „Novostima“ u ovoj kući.

SRPSKI IZUM
Kupci u Srbiji ne odriču se odloženog plaćanja, mada je za trgovce gotovina mnogo prihvatljivija nego kreditne kartice. U situaciji kada prosečna plata već godinama kaska za potrošačkom korpom, jasno je zbog čega srpski izum, ček na poček, i dalje ne gubi na popularnosti.

Izvor: Novosti/ foto: Morgufile/mensatic

Pogledajte još