Simonović: Srbijom će za četiri godine vozovi ići 140 kilometara na sat

"Danas je prosečna brzina vozova 40 kilometara na sat, vagoni su stari prosečno 50 godina, a lokomotive 40 godina. Uspeli smo u protekloj godini da skratimo kašnjenje vozova za 65 odsto, odnosno za 12.000 sati", izjavio je Simonović.

On je naveo da je gubitak Železnica Srbije bio 12,8 milijardi dinara, a sada je 4,5 milijardi.

"Smanjili smo „kraduckanje“, jer nam se dešava da za noć nestane 2,5 kilometra pruge, da se sa železničke stanice ukrade 20 vagona. Gorivo koje svakoga dana nestaje se meri tonama. Zbog krađa uređaja koji imaju nekoliko kilograma bakra, dešavaju se sudari vozova, događaju se nesreće na pružnim prelazima. Policiji smo javljali, ali ona nije reagovala",
ispričao je Simonović.

On je dodao da će Železnice iskoristiti novac od nekoliko kredita koji su ukupno vredni 1,4 milijardi evra, kako bi se popravila infrastruktura, modernizovale pruge, i nabavili nove kompozicije.

Za obnovu i rekonstruisanje železničke stanice u Kragujevcu, koja je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, biće potrebno oko tri miliona dinara. Kako je naveo direktor železnice, projekat Beograd na vodi će da ubrza sve radove, koji bi trajali 20, na 2,5 godine.

Dragoljub Simonović je napravio i plan po kome će do 20. aprila da obiđe celu železničku infrastrukturu Srbije. Za Kragujevačku stanicu je rekao da ona ima godišnje 9.800 vozova za utovar i 10.000 za istovar robe, i daje tokom protekle godine kroz nju prošlo 407 vozova sa 105.000 automobila. Uz to, mesečno preveze 1.500 putnika. Zbog toga će na njoj biti hitno obnovljen jedan kolosek, i vaga za teret.

Kupuju se novi vozovi

Železnice Srbije planiraju da do kraja godine uvezu još elektromotornih vozila, tako da će sledeće godine imati 60 novih vozova, i na taj način će ojačati prevoz putnika u Raškoj oblasti, najavio je danas direktor srpskih železnica, Dragoljub Simonović u Kraljevu.

U železnički saobraćaj u ovom delu Srbije, kako je rekao, uključene su tri serije novih ruskih vozova, jer područje od Kraljeva do Kruševca ima dobar potencijal u putničkom saobraćaju.

Prema njegovim rečima, najveći problemi srpskih pruga su brzina i njihova nosivost.

Pruge u ovom delu Centralne Srbije ne mogu imati veću nosivost od 16 tona, a plan je da se brzina vozova poveća na 70 kilometara na čas.

Simonović je obišao radnike koji rade na železničkom čvoru u Kraljevu, a ovo je inače prva poseta rukovodstva Železnica Srbije Kraljevu.

Izvor: Blic

Pogledajte još